FOTO: openhouse.com

PSR metod za sada najkvalitetniji i nedvosmisleno detektuje prisustvo virusa korona, a lažnih rezultata ove metode nema, rekao je molekularni biolog Nikola Tanić, jedan od učesnika na predavanju održanom u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini.

Tanić, koji je zaposlen u PSR laboratoriji u Bijeljini, je istakao da bolja metoda sada ne postoji.

– Lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata pi-si-ar nema, odnosno na negativan rezultat utiču brojni razlozi počev od uzorkovanja preko kompletne procedure, a sam pi-si-ar neće pogriješiti – rekao je Tanić.

On je pojasnio da, ako pacijent ima prisustvo nekog virusa, na primjer Sars kov dva, to automatski ne znači da je obolio od kovida 19, nego se ova dijgnoza utvrđuje nakon pregleda i ljekarskih konstatacija, te kompletnih dijagnoza pacijenta.

– Ako pacijent ima taj virus to ne znači da je on obolio od kovid 19 bolesti. O tome da li je pacijent bolestan odlučuje kliničar nakon rezultata PSR-a, između ostalih – rekaoje Tanić.

Bijeljinska Bolnica organizovale je predavanje o najnovijim saznanjima u vezi sa prevencijom, dijagnostikom i liječenjem kovida-19, na kojem su govorili i načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetkog kliničkog centra Banjaluka Antonija Verhaz, kao i infektolog iz bijeljinske bolnice Aleksandra Radojčić.

Verhazova je rekla da su kolege u Bijeljini opremljeni odlično, ali je istakla da je zdravstveni sektor “malo izmoren”, jer pandemija trahe godinu dana, ali je situacija, u svakom pogledu, mnogo bolja u odnosu na april.

– Svi u Republici Srpskoj hvatamo se u korak sa evropskim bolnicama i borimo se kvalitetno i zdušno sa kovidom 19- rekla je Verhazova.

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” Zlatko Maksimović zahvalio je stručnjacima koji su danas učestvovali na predavanju i istakao da se sve radi timski i da će izdržati svaki pritisak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )