FOTO: null

Srednjoškolcima u bijeljinskoj Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ danas je održano predavanje o temi „Prevencija zloupotrebe Fejsbuka“, koje organizuju Uprava za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i Centar javne be

O zloupotrebi "Fejsbuk" društvene mreže, odnosno o prevenciji zloupotreba, govorio je profesor kriminalistike na Policijskoj akademiji u Banjaluci Aleksandar Miladinović, koji je napomenuo da je ovo projekat koji MUP Republike Srpske radi od 2009. godine, s tim što su za ovo polugodište uvedene neke novine za koje smatraju da su aktuelne shodno bezbjednosnoj problematici na terenu. 

"Novine se odnose na prevenciju negativnosti na društvenim mrežama, prije svega, na `Fejsbuku`. Neophodno je, prvenstveno, prepoznati i kako reagovati na pojavu narkomanije u školama među ovom populacijom", rekao je Miladinović. 

Govoreći o međuvršnjačkom nasilju na društvenim mrežama, Miladinović je ocijenio da je to konstantan problem, ali da se pokušava preduprijediti ispoljavanje elektronskog vršnjačkog nasilja putem ovakvih edukacija mladih, da bi oni mogli prepoznati vršnjačko nasilje i da bi znali kako da odreaguju na to dešavanje. 

"Često imamo slučajeva koji se kvalifikuju kao vršnjačko nasilje, ali mladi to ne znaju prepoznati i ne percipiraju ga kao takvo i to zna izazvati dalje probleme, odnosno ne reaguje se na početnom nivou, što produkuje problem", rekao je Miladinović. 

On je dodao da se putem ovakvih i sličnih edukacija učenici uče o tome kako da reaguju na takve pojave čim se taj početni čin vršnjačkog nasilja desi na internetu. 

Govoreći o savjetima za prevenciju zloupotrebe vršnjačkog nasilja, Miladinović je napomenuo da "Fejsbuk", na primjer, ima određena pravila privatnosti, u kojima je navedeno šta se na toj mreži smije i ne smije raditi. 

"U kontekstu vršnjačkog nasilja jasno se zna da ne smijete postavljati/kreirati hejterske grupe, kao što ne smijete ni komentarisati sadržaj u tim grupama, ne smijete druga lica tagovati njihovim identitetom, ukoliko oni to ne žele, postavljati tuđe fotografije i slično", rekao je Miladinović. 

Učenicima, kaže on, govorimo koji su to načini na koje se vršnjačko nasilje na "Fejsbuku" može produkovati, odnosno, ako se to njima desi, kako bi trebalo da reaguju. 

Predavanja ovog tipa organizuju se na području cijele Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )