FOTO: null

Predsjednik Udruženja centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga /HISPO/ Nebojša Tasić izjavio je danas da ovaj centar više od dvije godine uspješno funkcioniše u Domu zdravlja Bijeljina i da je za to vrijeme u njemu pregledano više od hiljadu

"Bijeljina je prva u Republici Srpskoj i BiH, a među prvima u regionu, koja je počela i sa velikim uspjehom implementirala program personalizovanog, multidisciplinovanog pristupa u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, prije svega, infarkta i šloga", rekao je Tasić. 

Prema njegovim riječima, HISPO centar u Domu zdravlja Bijeljina postigao je vrhunske rezultate u prevenciji hipertenzije i doveo do dramatičnog pada kardiovaskularnog rizika. 

Tasić je u organizaciji Doma zdravlja Bijeljina danas održao predavanje "Kako spriječiti infarkt i šlog" u galeriji gradskog Centra za kulturu, na kojem je istakao važnost kombinovanja aktivne terapije za prevenciju kardiovaskularnog rizika, ne samo lijekovima, nego i personalizovanom ishranom i fizičkim aktivnostima. 

On je dodao da HISPO program uključuje i posebne programe liječenja gojaznosti, prestanka pušenja i antistres program. 

Tasić je rekao da zahvaljujući direktoru Doma zdravlja Zlatku Maksimoviću Bijeljina ima visokoorganizovanu kardiovaskularnu laboratoriju u okviru primarne prevencije. 

On je ukazao na činjenicu da svaki drugi stanovnik Republike Srpske, kao i Srbije i regiona, umire od infarkta i šloga. 

"Mi možemo i moramo da napravimo program ranog skrininga, detekcije i otkrivanja faktora rizika, u kome će lekari porodične medicine imati najvažniju ulogu", naglasio je Tasić i podsjetio da je visok krvni pritisak "tihi ubica" koji neprimjetno vremenom oštećuje bubrege, srce, mozak i periferne krvne sudove. 

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović pohvalio je dugogodišnju saradnju sa Tasićem, rad HISPO centra i postignuti napredak u prevenciji infarkt i šloga, te najavio dalje unapređenje ove saradnje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )