FOTO: srpskainfo.com

Mada smo već gotovo mjesec dana u 2019. godini, Narodna skupština Republike Srpske raspravljaće o izvještajima o radu pojedinih institucija za 2017. i, što je još apsurdnije, o planovima njihovog rada za 2018.

Na dnevnom redu sjednice parlamenta zakazane za 29. januar nalaze se Izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS o radu za 2017, Izvještaj Fiskalnog savjeta RS o radu za period 11.8.2017. – 31.12.2017. godine, te Plan rada Fiskalnog savjeta sa finansijskim planom za 2018.

Pred poslanicima se nalazi Izvještaj o radu Pravobranilaštva Srpske za pretprošlu godinu, kao i godišnji izvještaj VSTS BiH i Izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za istu godinu. Takođe, Narodna skupština će razmatrati Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za 2017, kao i godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2018.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislav Vladičić za Srpskainfo kaže da nije do ove komisije, jer je ona svoj izvještaj o radu poslala parlamentu još u julu 2018.

– Izvještaj pred Narodnu skupštinu šaljemo kada nam izvještaje dostave sva zavisna preduzeća i nakon revizorskog izvještaja. Kao i svake godine, i ovaj put smo izvještaj za 2017. predali u ljeto 2018. Međutim, pošto se ušlo u predizborne aktivnosti taj naš izvještaj je nelogično prebačen u 2019. To što je Narodna skupština imala pauzu nije naša krivica – kaže Vladičić.

Poslanik opozicione PDP Dragan Galić kaže da je u ovom slučaju problem što se institucije u RS ne drže programa rada Narodne skupštine.

– To pokazuje da parlament, Vlada i kompletno rukovodstvo RS rade od momenta do momenta, od potrebe do potrebe vlasti, a ne po zakonskim obavezama. Maksimalno ćemo napasti sve izvještaje institucija koji dolaze sa zakašnjenjem. To je postalo ustaljena praksa i kada poslanici od pojedinih ministarstava traže podatke ili izvještaje o radu. Vlast procjenjuje šta dostaviti poslanicima, a šta ne, kakav izvještaj da pošalju na vrijeme, a kakav sa zakašnjenjem – tvrdi Galić.

Čubrilović: Bolje sa zakašnjenjem nego nikad

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da bi svakako bilo bolje da su izvještaji došli nešto ranije, ali ima razumijevanja što su stigli tek sada.

– Obzirom da je prethodna godina bila izborna, da smo imali veliku pauzu u radu Narodne skupštine, ti izvještaji su došli tek u ovo vrijeme. Imaćemo mi još nekih izvještaja iz tog perioda koji će biti objedinjeni, da se ne bi gubilo mnogo vremena oko toga. Ali, bolje da se nađu na Narodnoj skupštini sa zakašnjenjem nego da nisu došli pred Narodnu skupštinu – kaže Čubrilović za Srpskainfo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )