FOTO: avaz.ba

Da migranti iz pravca Srbije granicu BiH prelaze bez ikakvih problema, svjedoči povećan broj njihovih dolazaka u Tuzlu.

Svakodnevno, mahom noću, prema tvrdnjama volontera koji ih dočekuju u Tuzli, kroz ovaj grad prođe novih stotinjak migranata iz Afganistana, Irana, Pakistana, Maroka, Sirije, zemalja centralne Afrike…

Svi koji stižu dolaze iz pravca Zvornika, gdje granicu prelaze na nekoliko lokacija, od kojih je do sada najfrekventnija ona u zoni takozvane Debele Međe, nekih kilometar i po udaljene od graničnog prijelaza Šepak prema Zvorniku.

Unosan biznis

Poderane čarape i obuća koje smo prije dva dana zatekli u zoni Debele Međe i puteljku koji od drinske obale vodi prema magistrali, bile su svježi dokazi naših sumnji da je upravo na tom mjestu u BiH ušla grupa migranata, od kojih su se neki tokom jutra, bosonogi, pojavili u bošnjačkim selima koja gravitiraju Zvorniku.

– Prebacivanje migranata iz Srbije u BiH postalo je unosan biznis. Jeste da Granična policija BiH patrolira i kontroliše sve sumnjive punktove, ali krijumčari iz Srbije tačno znaju kuda se ta policija kreće. Imaju svoje dojavljivače na našoj strani. S obzirom na to da je SIPA imala nekoliko akcija u ovoj zoni, domaći krijumčari sada su oprezniji, dok oni iz Srbije rade bez ikakvih problema. Oni koji na području Zvornika sarađuju s krijumčarima migranata iz Srbije, mahom su iz sela uz granicu, ali ima i onih iz samog grada Zvornika, Bijeljine – kaže za naš list Zvorničanin blizak aktivnostima Granične policije BiH, koji je iz opravdanih razloga želio ostati anoniman.

Naš sagovornik naglašava da niko od migranata ne zna imena krijumčara. Znaju samo njihove brojeve telefona, na koje se, nakon što ih ukrcaju na čamce, više ne javljaju.

Dva dana pješačenja

Kada migranti stignu na područje BiH, dočekuju ih domaći krijumčari, koji im obećavaju prevoz do Tuzle i nakon što im uzmu novac, dovezu ih do prvog bošnjačkog sela i tu ostave, pod izgovorom da ih prati policija. Prema vlastitom priznanju, pojedine grupe migranata, nakon što budu ostavljene na nepoznatim lokacijama na području Zvornika, znaju i po dva dana pješačiti do Tuzle.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )