FOTO: null

Zima, doduše bez snega, već je zakucala na vrata. A sezona samo što nije počela. Turisti najavili dolazak, a sneg na planinama - sve su prilike - biće umetni.

Zimska sezona negde je počela, a negde će tek da počne. Ako je verovati vremenskim prognozama ni predstojeći božićni, a ni novogodišnji praznici neće biti pod plaštom snega, barem ne onog prirodnog.

- Do nove godine neće biti nekih većih padavina. Dakle, i Božić i Nova godina proći će uglavnom u znaku suše i sušnijeg vremena. Tek u prvome mesecu bi moglo biti nešto više snega, a najviše padavina, po statistici, biće krajem januara i početkom februara - kazao je Željko Majstorović, meteorolog.

No, nedostatak prirodnog snega ipak nije razlog, kažu upućeni, da turisti odustanu od posete Bosni i Hercegovini. Naprotiv, planine će umesto prirodnog snega krasiti onaj umetni, tako da ljubitelji skijanja neće ostati uskraćeni za tu vrstu užitka u zimskim radostima.

- Zahvaljujući novom kontigentnu topova i naravno velikim naporima radnika SKI-centra uspeli smo proizvesti dovoljnu količinu veštačkig snega da pustimo deo kapaciteta. Naravno, taj kontinuitet proizvodnje snega će se nastaviti - poručio je Suad Jusić, koordinator marketing službe u KJKP ZOI 84.

Bjelašnica je već, i uoči početka zimske sezone, privukla veliki broj turista. Jusić kaže kako je sve manje slobodnih kapaciteta za smeštaj, a svoj dolazak najavili su turisti, kako iz BiH, tako i iz drugih zemalja.

- Veliki broj ugostiteljskih i smeštajnih kapaciteta na Bjelašnici već je uveliko popunjen. Pred nama su praznici, veliki broj turista već je rezervisao svoje apartmane, tako da je već sada jako teško u bilo kojem od objekata naći neki veći broj slobodnih kapaciteta - otkrio je Jusić.

Jahorina, planinska olimpijska lepotica, raspolaže sa pet do šest hiljada smeštajnih kapaciteta. A već je za novogodišnje praznike 90 odsto njih popunjeno. I ondje je, kažu, sve spremno za početak zimske sezone.

- Sneg se pravi, staza je spremna. Na Skošinama će biti besplatno skijanje za sve posetioce. I Ski-centar Ravna planina je spreman. Prošlih dana je bilo održano međunarodno takmičenje. Mi sigurno imamo snega dovoljno za početak zimske sezone - dodala je Branka Spasojević, direktorica Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )