FOTO: null

Međunarodna zajednica se namjerava značajnije posvetiti slučajevima "visoke korupcije" i organizovanog kriminala u političkim organizacijama u odnosu na pitanja koja se tiču ratnih zločina, saznaju "Nezavisne".

Naime, iako ratni zločini ostaju prioritet, posebno dio koji se odnosi na pritužbe na rješavanje slučajeva zločina nad Srbima, kako saznajemo, sve veći primat i značaj imaće upravo slučajevi korupcije.

Većina međunarodnih zvaničnika koji se bave oblašću pravosuđa ističe da su problem nedovoljno dobri i ponekad nedorečeni zakoni, kao i nedostatak odlučnosti i obučenosti tužilaca i sudija koji se bave političkom korupcijom.

Upravo je efikasnije pravosuđe bilo tema okruglog stola održanog u petak u Banjaluci pod pokroviteljsvom bh. predsjedavanja Savjetom Evrope, a Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH i predsjedavajući Savjeta Evrope, je najavio da u skorom periodu može doći do otvaranja slučajeva korupcije na vrlo visokom nivou. On tvrdi da sada postoji politička volja za otvaranje takvih slučajeva, te da se promijenila i atmosfera u društvu.

"Političari i ministri ne mogu da hapse i sprovode istrage, ali ono što mi radimo jeste da stvaramo bolji ambijent. Mislim da je danas mnogo više ljudi svjesno da konačno to mora da počne", rekao je Crnadak.

On je istakao da je efikasnost pravosuđa izuzetno potrebna BiH, koja se, naglasio je, nalazi na raskrsnici.

"Ili ćemo ići putem reformi i boljeg života, ili ćemo ići u provaliju odnosno besperspektivnu budućnost. Da bismo to postigli moramo imati pravosuđe koje je uspješno, efiksano i kome se vjeruje", rekao je on.

Crnadak tvrdi da prioriteti zemlje ostaju rješavanje ratnih zločina, ali i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, je takođe rekao da prioriteti pravosuđa ostaju rješavanje slučajeva ratnih zločina i organizovanog kriminala i korupcije, uz napomenu da se ti problemi mogu riješiti u sklopu strukturalnog dijaloga.

"Važno je imati obučenost sudija i tužilaštava, odlučnost da se uđe u rješavanje slučajeva visoke korupcije i u lično ime bih želio ohrabriti tužilaštva i sudove da rade svoj posao u ovoj vrsti djela koja su pogubna za cijelu zajednicu", rekao je Kasipović.

On je, međutim, upozorio da se ne mogu rješenja u drugim zemljama preslikavati na BiH, istakavši da mi moramo tražiti autentičan put, prilagođen prilikama i ustavnoj strukturi zemlje.

"Mislim da se to može nastaviti kroz aktivnosti u okviru strukturalnog dijaloga. Nakon višegodišnjeg zastoja u posljednjih nekoliko mjeseci imamo ubrzan napredak i vjerujem da će on voditi boljem i pravičnijem sistemu", naveo je Kasipović.

George Stava, predsjednik Komisije za efikasnost pravosuđa, ukazao je da poboljšanje pravosudnog sistema treba da služi građanima i ekonomiji te da je u petak održani okrugli sto najbolje mjesto gdje predstavnici pravosuđa iz različitih zemalja mogu razmijeniti ideje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )