FOTO: null

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu u 2013. godini u kome se navodi da je u radu bilo 72.179 predmeta.

Glavni pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj istakao je da je riješeno 20.883 predmeta, a da je neriješeno  njih 51.296.

"Predmeti koji se odnose na parnični, vanparnični upravni, izvršni i krivični postupak nalaze se u radu kod nadležnih sudova i državnih organa, tako da njihovo rješavanje zavisi od efikasnosti rada tih institucija", rekao je Radulj, predstavljajući izvještaj.

On je naglasio da su najznačajniji i najbrojniji u radu parnični predmeti.

"U 2013. godini ukupno je u radu bio 15.361 parnični predmet. Riješena su 4.343 predmeta, dok ih je neriješeno 11.018", dodao je Radulj.

On je naveo da je u porastu broj parničnih predmeta.  


Unapređenje ekonomskog položaja žena na selu 

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras izvještaj o provođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine, za 2014. godinu, koji je najvećim dijelom ostvaren u pogledu unapređenja ekonomskog položaja žena na selu.

U izvještaju se navodi da je najveći nivo realizacije Akcionog plana u 2014. godini ostvaren kroz povećan obim finansiranja za preduzetničke aktivnosti, plasman sredstava po kreditnim linijama i jačanje kapaciteta žena na selu za preduzetničke aktivnosti.

Akcioni plan do 2015. godine značajno doprinosi povećanju informisanosti žena o mogućnostima korištenja sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj, sticanju znanja potrebnih za pripremu aplikacije i većoj dostupnosti izvora finansiranja za preduzetničke aktivnosti žena na selu u odnosu na raniji period.

U izvještaju se ukazuje na potrebu intenziviranja aktivnosti na promociji Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, pripremi i provođenju programa podrške za obuke, poboljšanje pristupa finansiranju i udruživanju preduzetnica.

Evidentan je napredak u povezivanju i umrežavanju udruženja žena na selu i jačanju njihovih kapaciteta, što potvrđuje kontinuitet aktivnosti Mreže za poboljšanje položaja žena na selu i provođenje projekata za unapređenje položaja žena na selu na lokalnom nivou.

Akcioni plan treba koristiti kao mogućnost za regionalnu i prekograničnu saradnju i apliciranje na međunarodne fondove za buduće projekte, zaključuje se u ovom izvještaju. 


Za rješavanje problema izbjeglica izdvojeno 7.585.414 KM

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras izvještaj o realizaciji programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u 2014. godini u kome se navodi da je za te namjene izdvojeno 7.585.414 KM.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta naveo je da su osnovni ciljevi resornog ministarstva bili nastavak obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i infrastukture za potrebe povratnika.

"Cilj je bio i da budu obezbijeđeni svi vidovi alternativnog smještaja za porodice koje na to imaju pravo, zatim zdravstveno osiguranje i nastavak vraćanja imovine i stanarskih prava", rekao je Vuleta predstavljajući ovaj izvještaj.

On je naglasio da se radilo i na reintergaciji i integraciji raseljenih lica stimulacijom orživog povratka.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i informaciju o odlukama o pomilovanju u 2014. godini u kojoj se navodi da je predsjednik Srpske Milorad Dodik pomilovao Adila Dudakovića i Dragana Stanojlovića.

Dudaković je bio osuđen zbog oštećenja tuđe stvari, a Stanojlović zbog utaje poreza i doprinosa.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )