FOTO: pixabay

Mobilni su postali prava potreba, ne možemo zamisliti ni jedan dan bez njega. Korištenje mobilnog postala je naša svakodnevica, ali porastom korištenja povećava se i broj smetnji i oštećenja na mobilnom. Za duži vijek trajanja mobilnog, potrebna je i pravilno održavanje.

Jedna od najvažnijih stvari je znati kako ga pravilno puniti, ali i koje greške izbjegavati, prenosi Pinkvilla. Ovo su najčešće greške koje ljudi rade sa svojim mobilnom te im tako smanjuju vijek trajanja.

Ostavljanje punjača u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i vrlo opasan. Transformator oslobađa toplotu, a povećanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja transformatora koji može uzrokovati požar.

Pražnjenje baterije do kraja te punjenje do 100 posto

Baterije u mobilnim su napravljene na bazi litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako ostavite bateriju da se polako prazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne biste trebali puniti sve do 100 posto, a ni ostavljati mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vijek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Uz to, ostavljanje mobilnog preko noći na punjaču vodi do većeg računa za struju, remećenje ciklusa punjenja i pregrijavanje uređaja, piše Večernji list. 

Korištenje mobilnog tokom punjenja

Pražnjenje baterije dok se ona puni čini veliki pritisak na bateriju. Ako trebate nešto napraviti na mobilnom, sklonite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovo ga stavite na punjenje.

Korištenje raznih punjača

Kada kupite novi mobilni, uz njega dobijete i odgovarajući punjač. Stoga uvijek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja je različita kod svakog punjača i mobilnog te je važno uvijek puniti odgovarajućom jačinom. Uz to, uvijek je bolje koristiti utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )