FOTO: Glas Srpske

Velike mogućnosti za zaposlenje odmah po dobijanju diplome mame sve više svršenih osnovaca u Srpskoj da upisuju zanate, a praktično znanje koje savladaju u školskim radionicama i preduzećima as je u rukavu onih koji se školuju za građevinska zanimanja.

Time se vodio i učenik drugog razreda Saobraćajne i elektro-škole Doboj Stefan Radonjić, koji je smjer rukovalac građevinskim i pretovarnim mašinama upisao jer na tržištu rada vlada velika potreba za tim kadrom.

- Poučen iskustvom mojih drugara koji su završili taj smjer i zaposlili se, i ja sam odabrao baš to zanimanje. Od malih nogu imao sam priliku da se susretnem sa tim mašinama i znam kako funkcionišu. Praksu prve dvije godine imamo u školi, a u trećem razredu odlazimo u preduzeća, gdje učimo sve što je potrebno - rekao je Radonjić i dodao da vjeruje da će odmah po završetku školovanja posao dobiti u nekom od dobojskih preduzeća.

Za razliku od Radonjića, njegov kolega iz škole Dalibor Starčević, koji pohađa smjer električar, odabrao je to zanimanje kako bi po završetku školovanja pronašao dobar posao u inostranstvu.

- Ta struka je tamo veoma tražena i mnogo bolje plaćena nego ovdje. Zadovoljan sam znanjem koje stičemo u školskim radionicama - rekao je Starčević.

Direktor Saobraćajne i elektro-škole Doboj Spasoje Vasiljević kaže za “Glas Srpske” da je interesovanje za zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina veće u odnosu na broj slobodnih mjesta u školi, jer konkurs raspisuju za 24 učenika, a zainteresovanih bude skoro duplo više.

- Interesovanje za zanimanja trećeg stepena je u blagom porastu, i to za 20 odsto u odnosu na prethodne dvije godine - istakao je Vasiljević i dodao da upravo u ova dva zanimanja imaju primjere dobre prakse. Naglasio je da su za zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina potpisali ugovore sa deset poslodavaca za učenike koji tamo obavljaju praksu.

Vasiljević je dodao da su mnoga preduzeća, i prije nego što su djeca završila školu, iznijela poslovne ponude sa željom da ih zadrže.

Profesor praktične nastave u banjalučkoj Građevinskoj školi Jovo Lugonja kaže da one koji odluče da se školuju za zidara i armirača betonirca očekuju brojne pogodnosti, od stipendije do sigurnog posla.

- U septembru smo upisali jedno odjeljenje zanatlija u kojem je devet učenika, i to dva zidara i sedam armirača. Svi primaju stipendiju od grada Banjaluke, te dodatnih 200 KM od firmi u kojima obavljaju prasku. Trenutno sarađujemo sa dvije banjalučke građevinske firme koje već nude posao đacima koji su kod njih na praksi, što je velika prednost jer kad završe ne moraju razbijati glavu gdje će i šta će - rekao je Lugonja i dodao da se nadaju da će ove godine upisati bar 20 učenika na zanate.

Inostranstvo

Jovo Lugonja je istakao da je većina njegovih bivših učenika posao našla u inostranstvu, jer strani poslodavci vape za tesarima, zidarima, kamenorescima, armiračima.

- Diplome naših učenika su priznate u inostranstvu i većina čim maturira odlazi u Sloveniju, Njemačku, Italiju, Austriju, gdje imaju plate veće i od 2.000 evra. Posla ima i u domaćim firmama - naveo je Lugonja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )