FOTO: null

Bijeljinska gradska uprava potpisala je sa kopmanijom Pavlović ugovor o osnivanju gradskog pozorišta „Scena“. Najinteresantniji dio ugovora je taj da će za potrebe pozorišta kompanija Pavlović dati prostor u jednoj od zgrada Vanekeovog mlina, kojoj je pot

Ali se čini da taj posao neće ići tako lako i brzo kao što je predstavljeno.

- Objekat je spomenik kulture, i zbog toga procedura obnove podliježe posebnim propisima. Mora se zadržati izvorni izgled sa svim detaljima, koji se moraju konzervirati a ne ponovo napraviti. Jedino se mogu praviti nedostajući detalji, koji moraju izgledati kao orginali. Sve to će koštati i vremena i novca – navodi za naš list dobor upućen izvor.

Nameće se pitanje zašto je dozvoljeno da spomenik kulture uopšte bude privatizovan, i zašto prilikom kupovine Žitoprometa Vanekeov mlin nije izuzet iz privatizacione mase? S obzirom na najavu da će se za renoviranje tražiti donatorska sredstva, pitanje je da li se time zbog dijela prostora koji se daje pozorištu, ostvaruje privatna korist, jer bi kompanija Pavlović time besplatno dobila poptuno uređenu zgradu i prostor oko nje, koju će moći nesmetano koristiti u komercijalne svrhe? Dosta je nedoumica, kao i sličnih negativnih iskustava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )