FOTO: null

Imati pozorište u malom gradu kao što su Lopare je zaista velika privilegija tamošnje publike koja zaista voli svoje pozorište i koja je zaslužna za njegovo stvaranje. Uz pomoć opštine Lopare i načelnika dr Rade Savića, uspjeli su da stvore ono što nemaju

Po uzoru na  Srpsko-švajcarsko pozorište “Duga” iz Vetingena koje je osnovano 2005.godine, pozorište “Duga” iz Lopara svečano je otvoreno prije tri godine premijerom komedije “ Edukovana žena”. 

Najzaslužniji za osnivanje pozorišta “Duga” je književnik Miodrag Lukić, koji je ujedno i osnivač Srpsko-švajcarskog pozorišta Duga iz Vetingena u Švajcarskoj.

Miodrag Lukić živi i stvara u Švajcarskoj. Piše romane, drame, pripovijetke i filmske scenarije. Autor je romana: Ludi Vjetar - Serbian Gigolo, Studio Europa, Ranjeni vuk, Sudbine, Hijene, Ranjeni vuk II, Meso, Foka, Ajduk, Probisvijet i Naličje raja. Njegove poznate drame su: Bankarka ili laž naša nasušna, Kruna kraljice ljepote, Pečat jezika, Vidovnjak Đoka i paraziti, Pedestitis, I da sam pametan poludio bih, Odlaganje života, Gastarbajter, Ajnštajnova žena, Edukovana žena, Zvijezde dna, Gospodar nikako da dođe, Neću kući, Idealna žena, Braća iz tri lijepe, Savršen muškarac, Povratna karta, Ljubavnik u mreži, Što mu bi da poludi, Autošovinisti, Veliki rat, Namćor, U raju išta novo itd ...

Mislim da Republika Srpska ima destimulativne zakone o pozorištu, kulturi i umjetnosti uopšte i nemam vremena ni snage registrovati pozorište Duga u Republici Srpskoj, kaže u razgovoru za InfoBijeljina književnik Miodrag Lukić, osnivač pozorišta.

Pozorište  Duga, odnosno Srpsko-švajcarsko pozorište Duga je osnovao 2005 godine u švajcarskom selu Vetingenu (dvadeset kilometara udaljeno od Ciriha, u kantonu Aargau).

Miodrag Lukić je osnovao pozorište u namjeri, kako kaže, da običnom čovjeku priušti mogućnost da ode u pozorište. U Švajcarskoj su posjete pozorištu jako skupe, iako ni jedno pozorište  ne može opstati bez pomoći države, pa oko 5000 pozorišnih radnika prima platu iz budžeta, a i kada gostuju naša pozorišta iz Srbije cijena ulaznice se kreće između 40 i 60 franaka, a to običan radnik, naročito ako nema naviku da ide u pozorište sebi ne može priuštiti.

Takođe, želio sam da ljudima koji su kao i ja zgađeni poplavom neukusa  i svakojakog šunda koji nam se nameće putem Pinka i sličnih televizija, priuštim nešto drugo. Naravno uspio sam stvoriti publiku, kao i da doprinesem da oni koji organizuju gostovanje naših pozorišta smanje cijene ulaznica. Uspio sam i da steknem mnoštvo onih koji me ne vole stalnim krtikovanjem malograđanštine, potrošačkog mentaliteta, televizija koje nas zatrpavaju šundom i estrade koja je vrhunac neukusa i nemorala, kaže književnik Lukić.

Na pitanje zašto baš naziv “Duga”, pisac i režiser kaže: “Naziv pozorištu je dala moja supruga smatrajući da dva kraja duge spajaju simbolično otadžbinu i rasejanje. Prihvatio sam naziv iako sam znao da dugu kao zaštitni znak koristi LGBT populacija, antropozofska sekta Rudolfa Steinera kao i New Ejdž pokret, jer smatram da je duga mnogo starija od svih ovih pojava i nema niko pravo da je u potpunosti prisvoji samo za sebe.”

Prva predstava pripremljena u Loparama, komedija "Edukovana žena" odigrana je krajem maja 2012 godine u okviru manifestacije Dani dijaspore. Dvije od četiri odigrane predstave, "Edukovana žena" i "Gastarbajter" su snimljene i više puta prikazane na RTVBN, kao i predstava pozorišta Duga iz Švajcarske "Braća iz tri lijepe".

Nastavak komedije "Edukovana žena", komedija "Neću kući" odigrana je u maju 2014 godine, a ove godine je pozorišna trupa gostovala u Švajcarskoj i Austriji. Ove godine smo učestvovali  na pozorišnom festivalu u Andrićgradu sa komedijom "Edukovana žena" i sa istom predstavom gostujemo sljedećeg vikenda u Sisku. Pozvani smo od strane SPKD Prosvjeta iz Siska, a upoznali smo ih na festivalu u Andrićgradu. Za poziv i sudjelovanje na festivalu zahvalni smo pozorištu Dis iz Banja Luke, a na dočeku u Višegradu odboru SPKD Prosvjeta iz Višegrada, kaže Lukić.

Ove godine je u maju premijerno odigrana predstava "I da sam pametan poludio bih", a za sljedeću godinu planiramo predstavu "Autošovinisti". Članovi pozorišta  Duga iz Lopara su: Slađana Ilić (režiser), Aleksandra Mitrić (glumica), Jelena Simić (glumica), Jelena Lazarević (glumica) Dragan Lukić (glumac), Velibor Ivanović (glumac), Trivo Kecman (glumac), Irena Lukić i Sanja Simikić, glumice koje trenutno ne igraju. Za ton i rasvjetu se brine Željko Božić, a u pripremama pomažu Jasna Lukić i Slavenka Ilić, kao i sam književnik Miodrag Lukić koji je  u ulozi autora a povremeno i režisera, iako Slađana Ilić obavlja najveći dio posla. Za rad pozorišta zahvalni su Mirku Steviću direktoru  Centra za kulturu Lopare u čijim prostorijama uvježbavaju i igraju  predstave kao i opštini Lopare.

Nastupamo povremeno, bez godišnjeg plana nastupa, a pošto sam ja veći dio godine ipak u Švajcarskoj teško mogu organizovati veći broj nastupa. Svi nabrojani ljudi zaslužuju pažnju svojih sugrađana i medija u Republici Srpskoj jer stvaraju bez finansijske naknade, kaže na kraju razgovora za InfoBijeljina pisac i scenarista Miodrag Lukić.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )