FOTO: InfoBijeljina

Na tržištu u BiH nema lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, ali su u prometu dostupni drugi lijekovi za isto indikaciono područje, potvrđeno je za InfoBijeljina iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin široko se primjenjuju kod pacijenata sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline, a na našem tržištu, kako navode nadležni, dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za ova stanja. 

"Riječ je o lijeku famotidin iz podgrupe antagonista H2 receptora kojoj pripada i ranitidin te o lijekovima iz podgrupe inhibitora protonske pumpe: pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol, lansoprazol, omeprazol. Famotidin se izdaje uz ljekarski recept u apoteci, dok se dio ostalih navedenih lijekova izdaje uz recept, a dio bez recepta, u apoteci", rekli su za portal InfoBijeljina iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjetimo, 24. septembra prošle godine Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je saopštenje u vezi sa ranitidinom i činjenicom da je u lijekovima koji sadrže ovu supstancu detektovano onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

"NDMA se klasifikuje kao vjerovatni humani kancerogen (supstanca koja bi mogla uzrokovati rak) na osnovu ispitivanja na životinjama. Prisutan je u određenoj hrani i vodi, međutim ne očekuje se da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama", pojašnjavaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nakon saopštenja Evropske agencije za lijekove da je počeo postupak ocjene lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin nakon detekcije NDMA, te nakon dodatnih dokumenata koje je dostavio Evropski direktorat za kvalitet lijekova, proizvođači lijekova su u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH pokrenuli postupak povlačenja svih serija navedenih lijekova sa tržišta u BiH, koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )