FOTO: null

Bez obzira koliko vežbate, nikada nećete imati ravan stomak o kome sanjate ako se ne hranite ispravno i ne izbegavate određene namirnice. Od presudne je važnosti da povedete računa o hrani koju jedete.

Vodeći londonski nutricionista Rijanon Lamber posavetovao je dame koju hranu nikako ne bi trebalo jesti ako za cilj imaju ravan stomak. Verovatno vas neće iznenaditi što se u "nedozvoljeno" ubraja brza hrana i gazirana pića, ali će vas neke namirnice koje su se našle na spisku definitivno začuditi. 

Sočivo 

Hrana bogata vlaknima nadima i stvara gasove u želucu zbog čega je treba izbegavati. Među tom hranom ubrajaju se i grašak i artičoka.Takođe, on naglašava da svetlije vrste sočiva imaju manja negativna dejstva. 

Mlečni proizvodi 

"Mlečni proizvodi odličan su izvor kalcijuma i proteina, uključujući mleko, sir i jogurt. Međutim, čak 65% svetske populacije nema enzim laktazu koji je neophodan za razlaganje laktoze“, ističe ovaj nutricionista dodajući da zbog toga ljudi često imaju problema sa želucem i probavom. 

Jabuke 

Iako jabuke spadaju u zdravu ishranu i bogate su vlaknima, vitaminom C i antiosidansima, poznate su i po izazivanju nadimanja i drugih probavnih problema. Kuvana ili pečena jabuka sa dodatkom cimeta mnogo je lakša za varenje od sveže. 

Pšenica 

Za one koji su osetljivi na gluten, pšenica izazive velike probleme pri varenju, pa osim nadimanja i gasova izaziva i proliv i bol u stomaku. Ukoliko niste osetljivi na gluten, nema razloga da se ova namirnica ne nađe na vašem jelovniku. 

So 

So se vezuje za vodu u organizmu i na taj način pomaže održavanju ravnoteže telesnih tečnosti. Ipak, konzumiranjem prerađenih namirnica ili presoljavanjem hrane, telo počinje da zadržava vodu. 

Brza hrana 

Može da sadrži neveroatno visok nivo masti i šećera i naravno hemikalija. Veoma brzo nakon konzumiranja ovakve hrane osetićete grčeve u stomaku i gasove. Takođe, brza hrana ili džank fud može izazvati i iritaciju čije će se posledice videti na koži. 

Luk 

Iako se jede u malim količinama, može da prouzrokukuje nadutost. Sveže začinsko bilje može da bude dobra zamena za luk. 

Lambert takođe savetuje da se sva hrana jede uravnoteženo, ali da je neophodno obratiti pažnju na tri stvari kako bi se umanjili stomačni problemi. Izbegavajte prejedanje, konzumirajte probiotike i, treće, ali ne manje važno, proverite jeste li alergični na neku namirnicu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )