FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom održao je danas božićno–novogodišnji prijem za predstavnike političkog, kulturnog i privrednog života ove eparhije na kojem je pozvao na očuvanje narodnog, nacionalnog i duhovnog jedinstva Srba

"Čovjek i naš narod, njegova sveukupna duhovna, kulturna i egzistencijalna obnova, mora biti naš zajednički cilj u periodu koji je pred nama", rekao je Hrizostom na prijemu u Vladičanskom dvoru u Bijeljini. 

Vladika je poželio Bogom blagoslovenu, srećnu i uspješnu Novu 2016. godinu i podsjetio da je ova eparhija jedna od najstarijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, a prvi put je pomenuta prije 600 godina kao Eparhija srebrenička. 

Prema riječima episkopa Hrizostoma, povodom tog jubileja iz štampe je izašao veliki Šematizam, kao reprezent eparhije, na kojem se radilo dvije godine. 

Vladika je zvanicama i novinarima pokazao prvi primjerak Šematizma ove eparhije koji je juče izašao iz štampe, ocijenivši to kao istorijski događaj. 

"Po svom geografskom položaju, ova eparhija je centralna eparhija SPC i iz te činjenice proizilazi i njen veliki značaj i uloga u opštem životu Crkve, a to mjesto i ta uloga obavezuje da se neprestano borimo za njen javni i crkveni ugled, te duhovnu i materijalnu nadgradnju", poručio je vladika Hrizostom. 

On je rekao da je ta uloga Eparhije posebno značajna "u ovim smutnim vremenima po naše narodno i nacionalno jedinstvo" i apelovao da se zajednički djeluje u duhu sloge i jedinstva srpskog naroda, uz poštovanje svih različitosti. 

"To je značenje i suština slobodnog čovjeka da i u različitostima sačuvamo narodno, nacionalno i duhovno jedinstvo", naglasio je episkop zvorničko-tuzlanski. 

On je istakao da će Svetosavska crkva i Eparhija zvorničko-tuzlanska uvijek biti "objedinjujuća majka svih pravoslavnih Srba". 

"Razumije se da će, kao svaka majka, bolovati i tugovati kada njena djeca ne slušaju njen savjet i kada griješe, ne samo na svoju štetu, već i drugih ljudi koji sa nama i oko nas žive", zaključio je vladika Hrizostom. 

U obraćanju uoči pravoslavne Nove godine, vladika Hrizostom je pozvao na nastavak nadgradnje ove eparhije kroz otvaranje kulturnih i nacionalnih ustanova i zavoda, škola i biblioteka, kampova i centara za djecu i omladinu. 

"Posebno moramo obratiti pažnju i pomoći siromašnima, gladnima i žednima, ostavljenima i zaboravljenima, moramo se brinuti za budućnost naše nacije i biti podrška porodicama u izdržavanju djece, njihovom zdravom odrastanju i svetosavskom vaspitanju", rekao je vladika i dodao je da je za takve projekte u Eparhiji osnovan Fond solidarnosti. 

Kao najvažnije projekte on je naveo završne radove na kulturno-muzejskom centru Eparhije u Bijeljini, gradnju zgrade buduće pravoslavne gimnazije u Bijeljini, izgradnju i preuređenje zgrade buduće pravoslavne gimnazije u Brčko distriktu, izradnju manastira Karno iznad Srebrenice, izgradnju manastira Ritešić na Vučjaku u Doboju i rekonstrukciju eparhijske kuće u Šamcu. 

Vladika Hrizostom je podsjetio da je u zgradi Vladičanskog dvora u Tuzli otvorena škola za srpski jezik i najavio da će se sa posebnom pažnjom nastaviti osnivanje i otvaranje što više dječijih kampova kakav je prošle godine otvoren na Ozrenu, a cilj je da se takvi kampovi otvore i u manastiru Tavna, Karno i u Zvorniku na Starom gradu. 

Prijemu u Episkopatu Eparhije zvorničko-tuzlanske prisustvovao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je rekao novinarima da će ova lokalna zajednica i njeni građani nastaviti da učestvuju u izgradnji pravoslavnih hramova, a kao posebno značajno za grad izdvojio je izgradnju pravoslavne gimnazije u Bijeljini. 

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je novinarima da je saradnja ove lokalne zajednice i Eparhije tradicionalno dobra i da ga raduje što su pravoslavni hramovi sve puniji. 

On je za ovu godinu najavio nastavak izgradnje Sabornog hrama u Zvorniku u čiju je izgradnju za proteklih osam godina prikupljeno i uloženo više od 2,5 miliona KM. 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić pohvalio je saradnju sa SPC u Brčkom i sa Eparhijom i istakao da distrikt finansijski značajno pomaže SPC i sve vjerske zajednice. 

Prema njegovim riječima, iz budžeta distrikta je u posljednjih osam godina izdvojeno nekoliko miliona maraka za izgradnju Srpskog kulturnog centra i drugih objekata SPC. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je novinarima da je saradnja ove lokalne zajednice sa Eparhijom izuzetno dobra i najavio da će takva biti i u budućnosti, uz ocjenu da su Crkva i vjera održali srpski narod kroz vijekove. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )