FOTO: null

Trebinjski vatrogasci se bore da ugase najveći požar ove godine u Hercegovini. BiH nema kanadere i specijalna vozila, teren je nepristupačan. Krivac za ovaj požar je ljudski faktor.

Gasioci pokušavaju odbraniti stotine hektara šume, i imanja antenski predajnik na Leotaru i putnu komunikaciju ka Trebinju.

Meteorolozi najavljuju još toplije vrijeme sutra, a kišu tek od ponedjeljka. Vatrogascima trenutno pomaže helikopter Oružanih snaga koji djeluje na požarištu od jutros. Đenana Kaminić, reporteka N1 koja prati razvoj situacije u Trebinju i okolini u javljanju je kazala da se situacija u ovom dijelu Hercegovine ne mijenja.

Požar se proširio ka planini Leotar, jedan krak se širi prema selu Ljubomir, ali i prema gradu. Ono što je potvrđeno iz Vatrogasne jedinice jeste da za sada vatra ne ugrožava kuće i materijalna dobra.

Do kada?

Gašenje vatre je otežano. Helikopter OS BiH gasi požar, no zbog vjetra i vrućine jutrošnja akcija bila je prekinuta, a nastavljena je u 17:00 sati.

I iz OS BiH je potvrđeno da nema ugroženih sela, odnosno ljudi. Postojala je opasnost za repetitor, kod kojeg se nalazi 15 - 20 ljudi koji brane komunikacijske puteve u Trebinju.

OS BiH će svoju akciju gašenja požara nastaviti ujutro, a za N1 je potvrđeno da je vatra do sada zauzela 20 kilometara linije.

Ovo je najveći požar u Trebinju ove godine, a potvrđeno je da postoji bojazan za dalje širenje.

Vatrogascima je potreban odmor, a sna po svemu sudeći neće biti ni ove noći.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )