FOTO: null

Kompletna predratna proizvodnja povrća u Semberiji, kojom su snabdevani kupci u Beogradu, Osijeku, Zenici, Sarajevu, pa čak i Splitu i Ljubljani, već četvrt veka vezana je za bijeljinski kvantaš i osuđena na čekanje nakupaca i njihovu računicu.

Poznati od davnina kao dobri proizvođači povrća, a posebno kupusa, Semberci se ovih dana žale upravo na kupus.Ove jeseni kupusa ima u izobilju, ali mu je zbog toga cena izuzetno niska, kesa kupusa težine 10-12 kilograma, košta od 1-2 marke.

Stevo Jočković iz Crnjelova, najpoznatijeg povrtlarskog sela u bivšoj Jugoslaviji, kaže da bi u najgoroj varijanti, kesa kupusa morala da košta tri marke, što bi bar pokrilo troškove proizvodnje. Svaka niža cena je nepristojna.

- Ove godine smo imali dobar rod i ekstra kvalitet povrća. Nažalost, kupaca nema... Nakupci iz Sarajeva, Tuzle i Zenice otkupe onoliko koliko im trenutno odgovara, a to je zanemarivo u odnosu na količinu dovezene robe - predstavlja trenutnu situaciju u semberskom agraru Jočković.

Dragan Klasanović, sa stotinak vreća kvalitetnog kupusa,već drugi dan zaredom iščekuje kupce.

- Tačno je da imamo hiperprodukciju u proizvodnji povrća, jer stalno jurimo da nekako iskompenziramo štetu od prethodnih godina. Najveća tuga je kad zaoremo kupus na njivama, jer se ne isplati da ga sečemo i vozimo do pijace, skuplje su prazne vreće od vreće sa kupusom - kaže Klasanović.

CENE

Gajba paradajza od 10 kilograma košta 10 maraka, kilogram pasulja je 5-6 maraka, karton karfiola težine 18-20 kilograma prodaje se za 15-18 maraka. Vrećica paprika koje su već na izmaku košta 3 marke, a ljute feferone mogu se kupiti i na komad - 5 za marku!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )