FOTO: null

I ove godine povrće iz Semberije zahvaljujući organizovanom otkupu biće prodato na tržištu u regionu.

Semberska paprika i cvekla naći će se na slovenačkom tržištu. ZZ "Povrtarstvo" iz Crnjelova ove godine planira da otkupi oko 2000 t povrća od semberskih proizvođača i polovinu plasira na inostrano tržište.

Oko 150 tona paprike već je izvezla u Sloveniju, a ovih dana priprema nove količine paprike i cvekle za koje je veliko interesovanje na slovenačkom tržištu.

ZZ "Povrtarstvo" je ugovorila proizvodnju sa 140 povrtara u desetak semberskih sela. Ove godine povrće je dobro rodilo i odličnog je kvaliteta. Zbog velike ponude prodaja na pijaci ide teško, ali poljoprivrednici koji su ugovorili proizvodnju nemaju problema s plasmanom.

"Isključivo radim za zadrugu, na pijacu nema potrebe voziti, tamo je katastrofa, ništa ne ide, samo zadruga, to je budućnost", kaže Predrag Nikolić iz Batkovića.

Iako smatra da bi otkupna cijena mogla biti i veća od 40-45 pfeninga po kilogramu koliko plaća otkupljivač, ipak, zadovoljni su, kaže Nikolić, jer je isplata redovna, a manji su i troškovi pakovanja u odnosu na pijacu.

"Moglo bi i malo skuplje, ali dobro je i ovako, nešto od države ćemo imati – premiju, nešto i od Agrarnog fonda i dobro je", dodaje Nikolić.

Proizvodnja povrća je zahtjevan posao, ali siguran otkup je vjetar u leđa proizvođačima. ZZ "Povrtarstvo" očekuje da će ove sezone izvesti 40 odsto više povrća u odnosu na prošlu godinu.

"Imamo značajne količine koje će biti izvežene , mnogo više nego prethodnih godine. Ako vremenski uslovi dozvole trebalo bi negdje oko 900 tona da se izveze, a 1.100 da se plasira na domaće tržište", kaže i Mićo Živić, direktor ZZ "Povrtarstvo".

Iduće sedmice još stotinu tona povrća treba da krene u izvoz. Sada su aktuelni dogovori oko plasmana kasnog kupusa koji je prošle godine plasiran na tržište Hrvatske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )