FOTO: InfoBijeljina

Povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, koji se u većini slovenskih zemalja (Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Bugarskoj, Ukrajini, Crnoj Gori) obilježava 24. maja, Gradski odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Bijeljini nekoliko posljednjih godina u svoj program rada za mjesec maj uključuje i organizovanje Dana ćirilice da bi ukazao na sve izraženije ugrožavanje ćiriličkog pisma i na mjere koje bi trebalo preduzimati da se ono zaustavi.

Predsjednik Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Bijeljina Slaviša Mikić želi da upozna javnost da će Gradski odbor ove godine "Dan ćirilice" organizovati na malo drugačiji način.

"U skladu sa osnovnim opredjeljenjem SPKD "Prosvjeta", a to je briga za očuvanje srpske kulturne baštine, povodom praznika Svetih Ćirila i Metodija Gradski odbor organizovaće kviz "Ćirilice, čedo moje". Kviz će ove godine biti revijalnog karaktera sa ciljem da animira kulturnu javnost i promoviše ćirilicu kao jedan od osnovnih i najbitnijih elemenata nacionalne kulture i identiteta, kome se u društvenoj zajednici, nažalost, ne posvećuje dovoljna pažnja. Posebnu zahvalnost želimo da uputimo upravama osnovnih škola sa područja grada Bijeljine „Sveti Sava”, „Vuk Karadžić”, „Knez Ivo od Semberije” i  „Jovan Dučić”, kao i njihovim nastavnicima i učenicima što su prepoznali značaj ovog poduhvata i pristali da učestvuju u ovom projektu. Ideja je da ovaj kviz u narednim godinama postane takmičarskog karaktera i preraste u tradicionalnu aktivnost, kao i da u njegovom sprovođenju uzmu učešće i druge osnovne škole sa prostora Semberije, a, kasnije, i iz cijele Republike Srpske", ističe Mikić u saopštenju.



Dušanka Novaković, član Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta", nekadašnji predsjednik, pokretač ideje da Gradski odbor "Prosvjete" obilježava Dan ćirilice, borac za kulturu i srpsko pismo - ćirilicu.

"Dvadeset prvi vijek karakteriše ulazak u "informacionu civilizaciju" koja omogućuje očuvanje kulturnog bogatstva svih naroda savremenog svijeta njegovanjem raznovrsnosti kultura, te raspoznavanjem boja i nijansi nacionalnih kultura, pogotovo u pogledu jezičke ravnopravnosti. Ne postoje nigdje nikakve prepreke za očuvanje  srpske ćirilice, ali postoji ona najteža koja je u srpskim glavama. Zato je briga o očuvanju i zaštiti ćirilice dužnost i obaveza ne samo institucija vjere, obrazovanja i kulture  nego i svakog pojedinca, svakodnevno i svuda. Neophodno je stvaranje takve kulturne klime koja će pogodovati razvijanju svijesti o vlastitom identitetu, daljem razvoju naše nauke, prosvjete, kulture i privrede na našem jeziku i našem pismu. Široka društvena aktivnost u vezi sa zaštitom srpskog jezika i ćiriličnog pisma preduslov su za očuvanje identiteta našeg naroda, njegove kulture i daljeg razvoja. Gradski odbor "Prosvjete" Bijeljina, nizom aktivnosti, pokušava već dvadesetak godina da usmjeri pažnju bijeljinske javnosti na nebrigu o ćirilici čija dugotrajnost, ljepota i jednostavnost garantuju opstanak našeg identita", rekla je Dušanka Novaković.

"Hvala nebesima što se ovakav projekat realizuje u našoj Bijeljini u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Bijeljina. Ponosni smo što njegujemo pismo koje su nam darivali Ćirilo i Metodije. Budimo dostojni potomci ovih velikih misionara i predaka. Pišimo ćirilicom, mislimo ćirilicom, molimo se ćirilicom i dišimo ćirilicom. Otvorimo oči, otškrinimo vrata ćirilici, vrata našeg naroda", rekla je Ana Perić, profesor književnosti i jezika u Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije" 

U ime Osnovne škole "Sveti Sava" Bijeljina, ovim povodom, obratila se Željka Živić - Mlađenović, profesor srpskog jezika i književnosti.

"Iako ovogodišnja manifestacija nema takmičarski duh, nama je veoma važna, jer doprinosi tome da se kod učenika i mlađih naraštaja ponovo javi želja za učešćem u vannastvanim aktivnostima, s obzirom na vrijeme u kojem se trenutno nalazimo. Ćirilica i latinica dva su ravnopravna naša pisma, ali je vidljivo da je u posljednje vrijeme latinica počela da potiskuje ćirilicu, koja je naše primarno pismo, te zbog toga moramo da se vratimo pravim vrijednostima, da njegujemo ćirilicu i na taj način sačuvamo svoj identitet", navela je Željka Živić - Mlađenović.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )