FOTO: GS

BIJELJINA – Bobar banka koja je u stečaju već sedam godina još nije imala nijednu diobu novca povjeriocima, a nije poznato ni kada bi to moglo da bude kao ni do kada će stečaj trajati.

Podsjećamo, banka se u stečaju nalazi od 2017. godine, ali joj je dozvola za rad oduzeta još 2014. godine.
 
Stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković kaže za CAPITAL da je ovo jedan od najvećih stečajnih postupaka u Republici Srpskoj i da njegov završetak u velikoj mjeri zavisi od rada sudova.
 
„Imajući u vidu da je kod otvaranja stečajnog postupka prijave podnijelo oko 600 povjerilaca, da je pokrenuto oko 1.400 sudskih sporova u kojima je banka bila tužilac i tužena, da su potraživanja koja je trebalo naplatiti iznosila oko 275 miliona KM, to je ogromna procedura da se sve ovo završi posebno što završetak značajno zavisi od rada sudova kod kojih je procedura jako spora. Imamo sudske postupke koji traju više od 10 godina jer su pokrenuti prije otvaranja stečaja“, kaže Novaković.
 
Posebno je istakla sudske postupke po tužbama povjerilaca koji traže izlučenje svojih sredstava.
 
„Te sporove je banka dobila u prvom i drugom stepenu, ali su povjerioci uputili apelacije Ustavnom sudu BiH  i već drugu godinu čekamo da Ustavni sud donese presude koje su kočnica za diobu sredstava“, istakla je Novaković i dodala da zbog toga ne može prognozirati kad bi mogla biti dioba sredstava.
 
Kazala je da se u roku od 60 do 90 dana od dobijanja navedenih presuda može uraditi djelimična dioba sredstva.
 
Navodi i da banka u redovnim sudskim postupcima ima još nezavršenih 126 sudskih sporova kao i neprodatu imovinu koja je stečena u sudskim postupcima, zbog čega je prognozu o završetku stečajnog postupka teško dati.
 
„Završetak stečaja ne zavisi od rada stečajnog upravnika i stečajnog sudije nego od institucija  koje treba da završe uknjižavanje stečene imovine i sudova“, ističe Novakovićeva.
 
Naglašava i da naplata potraživanja nije na zavidnom nivou jer je dosta plasmana loše obezbjeđeno.
 
„Tačan procenat naplate ne možemo dati jer ima značajan dio stečene imovine koja se prodaje na licitacijama, a njena prodajna cijena  će se znati tek kod izvršene prodaje“, naglasila je Novakovićeva.
 
Ukupna potraživanja povjerilaca Bobar banke iznose oko 214 miliona KM.
 
„Ukupno naplaćena sredstva se jednim djelom nalaze u nekretninama koje se prodaju i tek po izvršenoj prodaji imaćemo tačan iznos naplate potraživanja“, zaključila je Novaković.
 
Podsjećamo, Agencija za bankarstvo RS krajem novembra 2014. godine uvela je prinudnu upravu u Bobar banci,a nepun mjesec dana kasnije, oduzeta joj je dozvola za rad i pokrenut postupak likvidacije. Početkom 2017. godine, po rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini, pokrenut je i stečaj koji i danas traje.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )