FOTO: thinkstock

Osim što nas ljubljenje povezuje s partnerom, ono ima i određene zdravstvene koristi pa ljubljenjem možete poboljšati imunitet, sagorjeti kalorije i riješiti se stresa.

Ljubljenje može poboljšati imunitet za odbranu od citomegalovirusa koji može uzrokovati sljepoću kod djece i druge defekte pri rođenju, stoji u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Medical Hypotheses.

Ljubljenjem možete sagorjeti i od dvije do šest kalorija u minuti. Nije baš kao trčanje na traci, ali ukoliko se ljubite sat vremena potrošićete kalorija dovoljno da sagorite pola čaše vina ili pola šake MM bombona, piše Reader’s Digest.

Osim toga strastveno ljubljenje dobro je za oralno zdravlje. Ljubljenjem dijelite dobre mikrobe pa ukoliko vam oralni mikrobiomi nisu raznoliki i zdravi, razmjena s partnerom koji ima zdrave mikrobiome pomoći će vam poboljšati oralno zdravlje.

Kada se ljubite koristite čak 30 mišića pa ukoliko to radite često ljubljenjem možete utegnuti mišiće lica.

Ljubljenje je odlično za opuštanje budući da povećava nivo oksitocina i endorfina, ali i dopamina pomoću kojeg se razvija osjećaj privrženosti prema partneru.

A osim što će vas opustiti, ljubljenje će vas riješiti i stresa jer je povezano sa smanjenjem nivoa hormona kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Ljubljenje s partnerom može povećati i nivo serotonina koji dovodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva.

Ljubljenje smanjuje i bolove uzrokovane glavoboljom, ali i menstrualne grčeve, a sniziće vam i krvni pritisak.

Naučnici su otkrili i da ljubljenje umanjuje alergijske reakcije. Naime, oni su posmatrali pacijente s dvije vrste alergija: jedne s kožnom alergijom i jedne s proljetnom alergijom. Nakon ljubljenja pacijenti su imali blaže alergijske reakcije i simptome nego prije ljubljenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )