FOTO: InfoBijeljina

Agencija za osiguranje depozita BiH nedavno je povećala iznos osiguranih depozita sa 50.000 maraka na 70.000.

Na ovaj način standardi bankarskog sektora u Srpskoj i Federaciji bliži su onima u razvijenim zemljama, a štednja građana dodatno je dobila na sigurnosti.
 
Svake godine, u ovo doba, pred Svjetski dan štednje, mediji izvještavaju o nikad većoj štednji građana. Tako će biti i ovaj put, jer već podaci Centralne banke BiH iz avgusta pokazuju da u bankama držimo rekordnih 14.1 milijardi maraka.
 
Do unazad nekoliko dana depozit svakog stanovnika u jednoj banci bio je osiguran do iznosa od 50.000 maraka. Odlukom Agencije za osiguranje depozita BiH, taj iznos povećan je na 70.000 maraka.

- Uzimajući u obzir snagu Fonda za osiguranje depozita, trenutno potvrđen stabilan bankarski sektor, kao i veoma dobar bankarski regulatorni okvir, utvrđeno je da se nivo osiguranog depozita u bankama u BiH za budući period može povećati sa 50.000 KM na 70.000 KM - navode iz Agencija za osiguranje depozita BiH.
 
Bankarski sektor ističe – ovo je dobar potez koji BiH približava standardima Evropske unije. S druge strane, povećava se povjerenje građana u sam sektor, jer svaki štediša, u jednoj banci, može bez straha da ostavi do 70.000 maraka. Taj novac je osiguran i biće vraćen u slučaju da banka zapadne u probleme i proglasi likvidaciju.
 
- Praksa je, nažalost, imali smo takve situacije i vjerujem da nećemo ubuduće doći u takve situacije, pokazala da sistem funkcioniše. Pojedinci, naravno da bi željeli da u takvoj situaciji da dođu do svojih sredstava. To nije nešto što se desi u roku jednog do dva dana, ali je sistem koji je velika sigurnost građanima da u takvim situacijama neće ostati bez svojih sredstava - smatra Goran Babić, predsjednik Uprave NLB banke.
 
Osigurani iznos depozita jeste povećan, ali premija koju banke uplaćuju ostala je ista – 0.26 odsto godišnje. Marko Đogo dekan Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo kaže – ovaj mehanizam je važan jer građani nisu finansijski stručnjaci i ne prate izvještaje banaka.
 
- On funkcioniše tako što banke članice, a sve su, uplaćuju jedan mali procenat vrijednosti primljenih depozita u poseban fond koji služi da se iz njega isplate deponenti u slučaju da se neka banka članica nađe u likvidaciji - dodaje Đogo.
 
Kamate na štednju trenutno su gotovo zanemarive, ali na bh. tržištu one nisu jedini razlog čuvanja novca u bankama. Tržište hartija od vrijednosti i dalje nije dovoljno razvijeno, pa osim nekretnina, za ulaganje nema mnogo manevarskog prostora.
 
- Držanje novca i kamatna stopa nisu uvijek u korelaciji. Možda je bolje držati novac u banci, nego ulagati u neku nesigurnu nekretninu kojoj je cijena trenutno prenapuhana - dodaje Đogo.
 
Agencija za osiguranje depozita osnovana je 2002. godine. Od tada je garantovani iznos osiguranih depozita rastao nekoliko puta, sa prvobitnih 5.000 maraka depozita, na 70.000 maraka odlukom koja na snagu stupa prvog novembra.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )