FOTO: null

Penzionerima u Srpskoj od početka ove godine penzija će biti uvećana za 1,65 odsto, istaknuto je u petak poslije sjednice Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS.

Penzije su uvećane za 0,65 odsto zbog usklađivanja sa rastom prosječne plate i padom prosječnih potrošačkih cijena, dok je povećanje za dodatnih jedan odsto plod odluke Vlade RS iz septembra 2014. godine, prenosi Glas Srpske

Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić rekao je da će povećanje penzija za 1,65 odsto zahtijevati dodatna izdvajanja od dva miliona maraka na mjesečnom nivou, odnosno oko 25 miliona godišnje.

On se ponovo osvrnuo na ogromne dugove prema Fondu PIO i naveo da je od oko 400 miliona KM, koliko potražuju za doprinose na laganiji način naplativo samo oko 100 miliona. Milić je istakao da je dug zdravstvenih ustanova za doprinose premašio 65 miliona KM, dok opštine i njihova preduzeća duguju oko 10 miliona.

- S druge strane "Pošte Srpske", "Željeznice RS" i "Šume RS" smanjuju dug za doprinose, koji sada ukupno za ova tri preduzeća iznosi oko 15 miliona KM - rekao je Milić.

On je naglasio da dugoročno zaduženje Fonda PIO iznosi 90 miliona, a kratkoročno 43 miliona, te da za kamate na podignute kredite godišnje izdvajaju oko pet miliona KM. Milić je istakao da su lani obustavili isplatu 29.160 penzija zbog nedostavljanja validne dokumentacije, čime su uštedjeli oko 8,8 miliona KM.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO Milorad Solaković rekao je da od 288.000 osiguranika u Srpskoj lani nije plaćen doprinos za 22.000, dok za 12.000 osiguranika nisu redovno plaćani doprinosi.

- Za 38 odsto osiguranika obračunava se najniža osnovica za uplatu doprinosa - rekao je Solaković i dodao da zbog duga za doprinose Fond PIO mora da diže kredit i plaća kamate, dok se dužnici skrivaju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je Vlada počela sa pripremom novih zakonskih rješenja koja će prisiliti Poresku upravu i Inspektorat RS da rade na naplati neuplaćenih doprinosa.

- Učinićemo sve da Fond PIO bude održiv i da isplata penzija ostane redovna, a shodno situaciji u RS radićemo i na povećanju penzija - istakao je Milić.

Bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da su penzije u Srpskoj uvećane za 10,5 odsto u odnosu na 2013. godinu.

- Srpska je jedna od rijetkih u regionu koja je uspjela da za kratko vrijeme uveća penzije za više od deset odsto - rekao je Đokić i dodao da će se na rješavanju problema duga javnog sektora za doprinose raditi u idućem periodu.


Bobar banka

Direktor Fonda PIO Mladen Milić rekao je da je u Bobar banci iz Bijeljine, koja je u postupku likvidacije, ostalo zarobljeno oko 300.000 maraka depozita Fonda PIO.

- Riječ je o novcu koji je uplaćen na isti dan kada je uvedena prinudna uprava u Bobar banku - rekao je Milić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )