FOTO: ilustracija

U toku 2018. godine, Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, tačnije Odjel za ostvarivanje prava osoba lišenih slobode, zaprimila je ukupno 144 žalbe, što predstavlja povećanje od 6,67% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je potvrđeno za portal InfoBijeljina, ombudsmeni su tokom 2018. godine izdali šest preporuka po žalbama lica lišenih slobode.

“Analiza dostavljenih žalbi pokazuje da se najveći broj odnosio na korišćenje vanzavodskih pogodnosti, ostvarivanje adekvatne zdravstvene zaštite u ustanovama u kojima se smještaju lica lišena slobode, uslove smještaja i tretmana, radni angažman, ostvarivanje prava na premještaj u drugu ustanovu i ostvarivanje prava na uslovni otpust”, kazali su za portal InfoBijeljina iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da je nadležnost Odjela za ostvarivanje prava osoba lišenih slobode da razmatra žalbe i pokreće istražni postupak u svim predmetima koji se odnose na eventualnu povredu prava i sloboda lica lišenih slobode, bez obzira na to da li su smješteni u kazneno-popravnu ustanovu (pritvoru/zatvoru) ili neku drugu ustanovu u kojoj im je ograničena sloboda kretanja.

“Želimo da istaknemo da je značajan broj predmeta riješen pozitivno tokom istražnog postupka, na način da označena odgovorna strana (kazneno-popravna ustanova ili druga ustanova u kojoj su smještena lica lišena slobode) već nakon prvog obraćanja ili posjete ombudsmena preduzme aktivnosti s ciljem uklanjanja povreda prava lica lišenih slobode”, rekli su iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za portal InfoBijeljina .

Dodaju da će ombudsmeni i dalje kontinuirano vršiti monitoring ustanova u kojima su smještene osobe lišene slobode, a u cilju unapređenja stanja u ovim ustanova, kao i adekvatnog ostvarivanja, odnosno zaštite prava osoba koje su smještene u ustanovama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )