FOTO: null

Broj protivgradnih stanica u Republici Srpskoj, u ovogodišnjoj sezoni odbrane od grada, povećan je na 208, u odnosu na 203 stanice u prošloj sezoni.

Portparol "Protivgradne preventive Republike Srpske" Tihomir Dejanović rekao je Srni da je pet dodatnih protivgradnih stanica instalirano na području Brčko distrikta, a očekuje se da će u toku sezone broj stanica biti još povećan na području Doboja i Brčkog. 

U sistemu "Protivgradne preventive Republike Srpske" su 24 lokalne zajednice sa oko milion hektara branjenog područja, a Bijeljina je najviše branjeno područje sa 24 instalirane protivgrane stanice. 

"Za početak sezone obezbijeđeno je osam raketa po stanici, u sezoni će biti nabavljene još po dvije rakete za svakog strijelca, tako da će biti dovoljnih 10 raketa po jednoj protivgradnoj stanici", istakao je Dejanović.

On kaže da se nastavlja i dobra saradnja sa Srbijom i Hrvatskom, sa kojima se razmjenjuje radarska slika regiona. 

Sezona protivgradne zaštite u Republici Srpskoj traje od 15. aprila do 15. oktobra, strijelci su angažovani po ugovoru o djelu, a odbranom rukovodi Regionalni centar u Novoj Topoli. 

Strijelcima je, prema Dejanovićevim riječima, isplaćeno 90 odsto obaveza iz prošle sezone odbrane od grada. 

Iz "Protivgradne preventive Republike Srpske" su apelovali na poljoprivrednike da izmire simboličnu godišnju naknadu od 2,5 KM po hektaru obradive površine za sistem odbrane od grada. 

Dejanović kaže da je naplata ove naknade za prošlu sezonu bila svega 15 odsto, što dovodi do značajnih opterećenja u radu protivgradne zaštite.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )