FOTO: null

Po projektu socijalizacije djece, koji provodi Javni fond dječije zaštite RS, na crnogorsko primorje iz Bijeljine odlazi dva i po puta više mališana u odnosu na ranije godine.

Specijalni pedagog u Centru za socijalni rad Bijeljine Slavica Kovrlija kaže da je ovo jedini način da djeca iz ugroženih kategorija ljetuju na moru, jer idu mališani koji su iz socijalnih i boračkih kategorija, romske populacije, djeca sa psihofizičkim smetnjama u razvoju, ali i talentovani mališani.

- Naši korisnici su navikli na ovakav vid odlaska na more i odaziv je poprilično veliki. Ranijih godina smo imali oko 70 djece, a sada je to broj od 178. Od početka godine roditelji su pokazali interesovanje i podnosili zahtjeve da njihovi mališani idu na ljetovanje. Ove godine su mnogo bolji uslovi za djecu, jer su Bečići u pitanju i smještaj u lijepom objektu što je dodatno izazvalo veliko interesovanje – rekla je Kovrlija za „EuroBlic“.

Projekat socijalizacije djece provodi Javni fond dječije zaštite RS, čija je vrijednost 1.100.000 KM, a kojim će biti obuhvaćeno blizu 2.000 mališana iz cijele Srpske. Djeca su ranije boravila u Kumboru, a prošle godine potpisan je trogodišnji ugovor sa dječijim odmaralištem u Bečićima, gdje će se djeca odmarati i družiti uz oko 300 vaspitača, ljekara, psihologa, animatora i drugog pratećeg osoblja. Na ljetovanju su već bile grupe djece predškolskog uzrasta i djeca sa smetnjama u razvoju, sa oštećenjima vida i sluha i djeca oboljela od hroničnih bolesti, uz grupu talentovanih učenika.

Psiholog u Fondu dječije zaštite Slađana Cvjetković kaže da su ovim projektom obuhvaćena djeca za koju postoji pretpostavka da u njihovim sredinama nemaju uslove za svoj razvoj ili da je došlo do osujećenja njihovih razvojnih potreba.

- Projekat je pokrenut kako bi pomogao ublažavanje postratnih trauma i uljepšao odrastanje djece iz siromašnih ili disfunkcionalnih porodica, bolesne djece i djece s posebnim potrebama. Projektom su obuhvaćena i izrazito uspješna djeca, čime se ostvaruje funkcija socijalizacije - kaže Cvjetković.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Jović kaže da je jedan od ciljeva ovog projekta međusobno druženje i zbližavanje djece kao i postizanje propuštenih navika, znanja i vještina.

- Organizujemo radionice na emocionalnom, socijalnom, spoznajnom nivou. Kroz aktivnosti kao što su recitovanje, likovne i literarne radove, glumu, maskembal, oni pokazuju svoje kapacitete koje nose u sebi. Organizuju se i redovna sportska takmičenja u rukometu, košarci, odbojci, tenisu, stonom tenisu, šahu, a mladi mogu da pohađaju i školu plivanja. Dosadašnja iskustva su veoma dobra i potvrđuju opravdanost ovog projekta - rekao je Jović.

Unapređenje dječije zaštite

Vlada RS je ovaj projekat prepoznala kao jedan od veoma bitnih, kojim se značajno unapređuje dječija zaštita u RS. U projekat, su osim Fonda uključene i lokalne zajednice, Boračka organizacija, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i druge nevladine organizacije. Projekat se realizuje do 21. septembra a tokom prethodnih petnaest godina ovim programom obuhvaćeno je oko 20.000 mališana iz cijele RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )