FOTO: InfoBijeljina

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su u toku 2023. godine oduzeli vozila i autodijelove ukupne vrijednosti od milion KM, a riječ je o učinjenim carinskim prekršajima, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz UIO BiH.

Oni su u ovoj godini privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 19,1 miliona KM, a tu spada i droga. 

"Među robom koja je oduzeta ističe se akcija u januaru 2023. godine, kada su ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa pripadnicima OBA-e i SIPA pronašli i privremeno oduzeli 52 kilograma kokaina u vrijednosti od 10,4 miliona KM, koji je bio krijumčaren u pošiljci banana koja je stigla u BiH. S obzirom da je riječ o drogi, nadležnost za dalje postupanje sa ovakvom vrstom oduzete robe ima SIPA kojoj je Uprava i predala pronađenu i oduzetu robu", naveli su iz UIO BiH. 

Pored toga, ako govorimo o vrsti oduete robe u toku 2023. godine, najviše je oduzeto tekstila i tekstilnih prozvoda, u vrijednosti od 2,7 miliona KM, dok je duvana i duvanskih prerađevina oduzeto u vrijednosti od 1,6 miliona KM. 

"Akcizna roba se oduzima jer nije obilježana akciznim markicama koje izdaje UIO, a to znači da na tu robu nisu plaćene dažbine državi, akciza i PDV, već se ta roba pokušala prodati na crnom tržištu. Tekstil i drugi tekstilni proizvodi se najčešće oduzimaju jer su prokrijumčareni u carinsko područje BiH, te nikad nisu plaćene uvozne dažbine za ovako oduzetu robu", kažu iz UIO BiH. 

Ta roba se, kako dodaju, takođe najčešće prodaje za gotovinu bez izdavanja računa i prikazivanja prometa.
 
"Svakako možemo još istaknuti i raznu tehničku opremu za domaćinstvo, kao i telefone, kožnu galanteriju i obuću, te robu široke potrošnje. Zemlja porijekla načešće oduzimane robe je Kina, s obzirom da tekstil, obuća, tehnička oprema, uglavnom dolaze iz Kine. Međutim, može se naći robe porijeklom iz Evropske unije, ili susjednih zemalja", ističu iz UIO BiH za portal InfoBijeljina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )