FOTO: null

Dodatne laboratorijske analize obavljene u Sarajevu potvrdile su sumnju zeničkih ljekara da je i drugi pacijent koji je krajem prošle sedmice preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) od gripe bio zaražen virusom H1N1, rekao je Feni Ednan Drljević, načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti KBZ-a.

U međuvremenu je i svih četvero pacijenata, kod kojih je takođe bio utvrđen virus H1N1, a koji su bili hospitalizirani na tom odjeljenju, uspješno izliječeno te otpušteno iz bolnice.

"Trenutno imamo samo jednog, novog pacijenta za kojeg je takođe potvrđeno da je zaražen istim virusom gripe. Ali, on je na vrijeme primio antivirusnu terapiju pa, bez obzira što ima i leukemiju, ne očekujemo da se kod njega razvije teža klinička slika", smatra Drljević te dodao kako je taj pacijent danas prebačen na njegovo odjeljenje s Odjeljenja hematologije KBZ-a.

Naglo širenje gripa tokom jeseni i zime predstavlja sezonsku epidemiju gripa i smatra se da zbog visoke zaraznosti od pet do 15 odsto svjetske populacije oboli od gripa.

Za razliku od sezonskog, u toku pandemije H1N1 zaraznost, broj oboljelih i smrtnost su znatno veći.

Oko 70 procenata ljudi zaraženih novim gripom koji su zadržani u bolnicama na liječenju imaju jednu ili više bolesti i samim tim spadaju u viskorizičnu kategoriju za ozbiljne probleme i od običnog sezonskog gripa.

U visokorizičnu kategoriju spadaju trudnice, dijabetičari, srčani bolesnici, asmatičari i bubrežni bolesnici.

Za označavanje bolesti je u početku korišćen termin „svinjski grip". Zbog bojazni da će upotreba tog termina dovesti do smanjene potražnje za svinjskim mesom, počeli su da se koriste i drugi nazivi za ovo oboljenje: „meksički grip", „novi grip", „grip H1N1", „sjevernoamerički grip", „novel grip"...

Nekoliko studija u svijetu je ukazalo i na visok rizik za hospitalizaciju i smrtne ishode među marginalizovanim populacijama koje žive u lošim socio-ekonomskim uslovima, a koji je i do pet puta veći u odnosu na opštu populaciju, jer je uslovljen i lošim životnim standardom i zdravstvenim stanjem ovih osoba.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )