FOTO: N1

Volkswagen Golf I GTI je automobil koji je sredinom 1970-ih godina promijenio cijeli pogled na sportska vozila.

Možda nije bio prvi sportski kompakt u istoriji automobilizma, ali upravo se Golf smatra autom koji je takva vozila približio masi, a ujedno je prozvan i ocem hot-hatch segmenta.

Mnogi ljudi koji su nekada imali „jedinicu“ GTI svjedoče uzbudljivosti tokom vožnje i prekrasno provedenim trenucima s njim, a velik broj bivših vlasnika čak i žali za prodajom svojih ljubimaca.

Kanađanin Derek Spratt jedan je od takvih vlasnika, ali 26 godina nakon prodaje, konačno je sebi ostvario želju ponovnog posjedovanja Golfa GTI ( na sjevernoameričkom kontinentu pod nazivom VW Rabbit GTI, ili samo VW GTI).

Naime, Spratt je bio jedan od prvih vlasnika GTI-a u Kanadi te je nakon pet godina zadovoljnog vlasništva odlučio „krenuti dalje“, ali tvrdi da mu je to bila jedna od najgorih odluka u životu.

Konačno, Spratt je sebi 2013. godine ponovo kupio „jedinicu“ GTI te počeo slagati prema njemu najsavršeniji primjerak do sada. Prva modifikacija bila je naravno motor.

Uz pomoć prijatelja ugradio je 2,1- litarski atmosferac s četiri cilindra koji razvija 220 konjskih snaga između 7000 i 7400 obrtaja. No tolika snaga je samo s katalizatorom, a ako se on makne, GTI bi trebao imati poletnih 240 KS.

Kanađanin je i znatno olakšao čitav automobil, ali nije htio da bude previše sirov. U njega je ugradio prozore na struju, sjedišta sa grijanjem i kamere za vožnju unazad, ali s obzirom na olakšanje, svejedno je za 113 kilograma lakši od klasičnog GTI-a.

Tako Spratt tvrdi da zbog male mase i relativno velike snage, ovaj Golf GTI može potegnuti do 'stotke' za samo pet sekundi.

Ovaj projekt savršen je primjer resto-moda (restauracije s modificiranjem), ali naravno sve to i poprilično košta.

Spratt je izjavio da je u sedam godina restauracije potrošio gotovo 140 hiljada dolara. Iako je teško da će neko ponovno potrošiti toliko novaca na restauraciju svog Golfa, Kanađanin je svima omogućio detaljne izvještaje o vlastitome radu kako bi mnogi vlasnici ubuduće znali gdje i kako paziti na određene detalje. Na svoj projekt potrošio je 12.000 radnih sati.

Svaki detalj propraćen je u 180 videa na njegovom YouTube kanalu ili u 122 stranice pismenog oblika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )