FOTO: null

Nerijetko se na bijeljinskoj Zelenoj pijaci može pronaći i svježe ulovljena riba sa Bosuta, u Moroviću, u susjednoj Srbiji. Privredni ribolovac, koji nije želio da se fotografiše i predstavlja za širu javnost, kaže da je cijeli svoj život proveo pored Bosuta, da sa kućnog praga može zakoračiti u rijeku.

„Bosut je bogat bijelom ribom, babuškom, jeguljom, smuđom,  a ulovi se i poneki som. Godinama već, utorkom i petkom, dolazim na Zelenu pijacu u Bijeljini. Babuška košta tri, jegulja sedam, a smuđ 13 KM po kilogramu. Ima ovdje u Bijeljini kineskih trgovaca. Jedan od njih redovno kupuje babušku i traži one krupnije komade. Bosut ima čistu vodu, a to je osnovni preduslov za zdrav i bogat riblji fond. Nažalost, u većini rijeka ima puno plastičnog i metalnog otpada, što utiče na smanjenje ribljeg fonda“, kaže privredni ribolovac iz Morovića, upućujući istovremeno apel svima onima koji brinu o budućnosti planete i o budućnosti novih generacija, da čuvaju prirodu i rijeke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )