FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisao je danas ugovor o osnivanju gradskog pozorišta ,,Scena,, sa vlasnicima kompanije ,,Pavlović,, Mirom i Slobodanom Pavlovićem.

"Ovo je veliki dan za Bijeljinu, veliki korak na obogaćivanju kulture. Pozorište smo imali prije 30 godina, a uslove za njegovu egzistenciju danas ponovo imamo. Osim Centra za kulturu, od kompanije `Pavlović` dobili smo i jednu prostoriju u staroj zgradi Vanekovog mlina, koja je pod zaštitom kao nacionalni spomenik kulture, gdje će glumci, kada se uredi, imati priliku da izvode predstave", rekao je Mićić. 

On je naveo da će u narednih pet do šest mjeseci biti završena registracija pozorišta, odnosno sve potrebne procedure. 

Mira Pavlović naglasila je da je neophodno ostavljati dobre primjere budućim generacijama da bi i oni činili dobro za ovaj grad. 

"Vjerujem da će ovo što smo danas započeli ubrzo i zaživjeti, da će posao što prije početi i da će biti brzo završen, da bi se počelo da izvođenjem predstava", rekla je Pavlovićeva nakon potpisivanja ugovora. 

Slobodan Pavlović je najavio da će prvi korak na adaptaciji i izgradnji dijela objekta uslijediti brzo, nakon što se potvrdi osnivanje pozorišta i dobiju neophodne dozvole. 

"Naša banka će pratiti ovaj posao koliko bude mogla, ali vjerujem da će i druge zainteresovane kompanije pomoći izgradnju pozorišta u Bijeljini. Grad bez pozorišta je grad bez znanja", rekao je Pavlović. 

Inicijator osnivanja gradskog pozorišta "Scena" Dragoslav Perić rekao je da će ovo pozorište ući u pozorišnu sezonu polovinom oktobra, kada će biti odigrana jedna premijera, a druga je planirana oko Nove godine, treća u aprilu 2016. 

On je naveo da će dio zgrade Vanekovog mlina biti adaptiran za potrebe pozorišta, da projektna dokumentacija postoji, kao i želja da se to uradi. 

"To bi bilo pozorište sa glavnom salom od 108 sjedišta. Počećemo sa revitalizacijom ovog dijela objekta nakon što napravimo organizacioni odbor. Za sada našu pozorišnu djelatnost obavljamo u Centru za kulturu. Ovdje je za sada planirana premijera, odnosno pozorišna sezona polovinom oktobra. Za sada imamo šest zaposlenih glumaca, što je uslov da se registruje pozorište", naveo je Perić. 

Prema njegovim riječima, danom konstituisanja, odnosno registracije pozorišta, bijeljinsko gradsko pozorište "Scena" biće četvrta profesionalna pozorišna kuća u Republici Srpskoj. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )