FOTO: null

Srednjoročni program o saradnji trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiH, u periodu od 2016. do 2018. godine, koji predviđa unapređenje privredne i ekonomske saradnje tri zemlje, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum i Akcioni plan trilateralnog trgovinskog komiteta potpisali su potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči i potpredsjednik Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, predviđeno je da u narednih mjesec dana bude otvoreno zajedničko privredno i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, preko kojeg će dvije zemlje predstaviti trgovinske, privredne i turističke potencijale.

Najavljen je i sutrašnji veliki biznis forum za predstavnike poslovnih zajednica tri zemlje u Sarajevu, kao i poslovno-investicioni forum u Istanbulu i sastanak posvećen turizmu tri zemlje u Beogradu, koji će biti održani u prvoj polovini 2016. godine.

Ministar Ljajić rekao je da je Srbija zainteresovana za privlačenje investitora, ali i što većeg broja turista iz Turske.

"Potpisivanje ovog programa, na kojem smo počeli da radimo još u avgustu ove godine u Ankari, veliki je korak napred i ima za cilj da se poboljša ekonomska i privredna saradnja naših zemalja. Očekujemo povećanje robne razmene i daleko više turskih investicija nego do sad", rekao je Ljajić.

On je dodao i da je programom predviđeno da Srbija i BiH mogu da koriste svih 160 turskih privrednih predstavništava širom svijeta, kako bi dobili potrebne informacije i bolju priliku da naši proizvodi budu plasirani na tržištima tih zemalja.

Ministar je, ističući da su za Srbiju tržišta Turske i BiH izuzetno važna, rekao da je BIH treće izvozno tržište za naše proizvode i četvrti spoljno-trgovinski partner Srbije, sa više od 1,4 milijarde evra robne razmjene.

Ljajić je rekao da će Srbija ove godine ostvariti rekordnu spoljno-trgovinsku razmjenu od više od milijardu evra sa Turskom, kao i da su BiH i Turska prve dvije zemlje po broju turista koje su došle u Srbiju.

Turski ministar je poručio da ta zemlja podržava i podstiče svoje investitore koji ulažu u Srbiju i BiH, te da se nada da će poslije potpisivanja plana njihov broj biti još veći.

On je rekao da veruje da će uvoz i izvoz između tri zemlje biti daleko liberalniji.

"Ovo je velika prilika za 2016. godinu za ekonomiju i liberalizaciju ekonomije i ta saradnja će puno značiti i Srbiji i BiH i Turskoj", rekao je Ljajić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je jedno od najvažnijih pitanja za saradnju tri zemlje saobraćajna infrastruktura, koja bi trebalo da bude prioritet.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )