FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, u okviru višednevne posjete Kini, posjetio telekomunikacionu kompaniju „Huavei“ u Pekingu.

Potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu Republike Srpske i kompanije "Huavei". Sporazum su potpisali potpredsjednik Srpske i direktor prodaje "Huavea" za Balkan, a sve pod budnim okom predsjednika ove kompanije Šu Venčua.

Izgradnja širokog pojasa i radio mreže kao platforma za koncept Bezbjedno društvo, unapređenje informatičko-komunikacione strukture za potrebe javnog sektora, uvođenje naprednih elektronskih servisa modernog društva, poput elektronske vlade ili elektronskog zdravstva u službi građana - ovo je samo dio Sporazuma i podrške "Huaveia" Republici Srpskoj.

- Sporazum podrazumijeva uspostavljanje sistema vezanih za siguran grad i bezbjednost područja, uspostavljanje zasebne telekomunikacione i IT tehnologije za funkcionisanje Vlade, a moguće je da se proširi i na druge sektore - privreda, zdravstvo, saobraćaj i sve ono što je potrebno za komunikaciju i siguran protok ljudi i njihovu bezbjednost - rekao je Dodik.

"Huavei" je globalni lider u oblasti telekomunikacija i naprednih tehnologija. Do Sporazuma je došlo na inicijativu "Huavei" kancelarije u Banjaluci, čiji je šef prodaje Aleksandar Aćimović prisustvovao potpisivanju.

- Mi smo jasno rekli svoje ubjeđenje da ćemo partnerima iz Republike Srpske prenijeti, ne samo naprednu tehnologiju, nego i iskustvo u upravljanju i obuci kadrova - rekao je Šu Venču, potpredsjednik kompanije "Huavei".

A šta nas čeka u budućnosti i kuda ide tehnologija najbolje se uvjerila naša delegacija koja je obišla "Huavei" izložbeni park. 4,5 i 5 G tehnologija, digitalne komande i druge ideje mijanjaju modreni život čovjeka i brže nego što mislimo, a od danas će i Republika Srpska biti dio tog velikog tehnološkog čuda.

Dodik u posjeti "Čajna roud end bridž korporejšn": O izgradnji dionice autoputa od Srbije do Brčkog

Predsjednik Srpske posjetio je danas posjeti i "Čajna roud end bridž korporejšn".

Sa predstavnicima ove komapnije razgovarao je o mogućnostima izgradnje dionice autoputa od granice sa Srbijom, preko Bijeljine do Brčkog. Dodik je rekao da bi ova dionica bila duga 36 kilometara, te da je neophodno sprovesti određene procedure kod kineske Eksim banke za razvoj.

- "Čajna roud end bridž korporejšn" prisutna je u Srbiji na izgradnji pruge Beograd-Budimpešta i u Crnoj Gori na izgradnji dijela auto-puta - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su razgovori nastavak onih započetih u julu u Banjaluci, te da postoji velika zainteresovanost kineskih kompanija za saradnju sa Srpskom.

Predsjednik Srpske i ministar zdravlja Dragan Bogdanić juče su sa generalnim direktorom kompanije "Sinofarm" Li Kanom, potpisali su Sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju. Dodik se u Kini sastao i sa glavnim menadžerom kompanije "Čajna mašineri inženjering korporacije" Sun Baiemom. Tom prilikom kineski sagovornici izrazili su interesovanje za izgradnju Termoelektrane Gacko 2.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik i šef Odjeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Tao ozvaničili su i utemeljili u Pekingu početak saradnje dvije partije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )