FOTO: null

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta Valahia iz Targovišta u Rumuniji potpisali su danas sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji.

Sporazum su na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini potpisali rektor Univerziteta "Valahia" Kalin Oroš i vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić. 

Oroš je izjavio Srni da ova saradnja podrazumijeva razmjenu studenata, mobilnost akademskog osoblja, zajednički istraživački rad i razmjenu iskustava kada je riječ o visokom obrazovanju. 

Rektor Univerziteta "Valahia" izrazio je posebnu zahvalnost ambasadoru BiH u Rumuniji Miletu Vasiću, koji je, kako kaže, spojio dva univerziteta. 

Pašalić ukazao je na značaj potpisivanja sporazuma o saradnji dva univeziteta, koja obuhvata i oblast istraživanja, odnosno naučno-istraživačke projekte. 

"Na prezentaciji, koja je prethodila potpisivanju sporazuma, čuli smo da Rumunija ima slične probleme kao i BiH i Republika Srpska, uključujući i univerzitetsku oblast, pa ćemo na tom polju razmijeniti iskustva", rekao je Pašalić Srni. 

On je ocijenio da je saradnja na polju nauke, odnosno visokog obrazovanja, veoma značajna i za ukupnu saradnju Republike Srpske i BiH sa Rumunijom. 

Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić rekao je da su dodirne tačke dvije zemlje velike, te da je do sada akcenat bio stavljen na ekonomsku saradnju. 

"Spoljnotrgovinska razmjena nije na zavoljavajućem nivou i mogla bi biti veća s obzirom na geografsku blizinu i ostale sličnosti. Prošle godini pokrivenost izvoza je porasla na 92,7 odsto, pa u ovoj godini očekujemo da će doći do balansa", rekao je Vasić. 

On je ocijenio da je bilo izuzetno važno uspostaviti saradnju između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta "Valahia" iz Targovišta. 

"Rumunski univerzitet je mlad i jedan od najmodernijih u Rumuniji, posebno u istraživačkom dijelu", rekao je Vasić i dodao da je EU finansirala taj univerzitet sa 15 miliona evra. 

On smatra da Univerzitet u Istočnom Sarajevu može da preuzme dobra iskustva od rumunskog univerziteta. 

"Ono što je posebno važno je to da su Rumuni spremni da pomognu kako bismo zajedno nastupili prema evropskim fondovima", rekao je Vasić. 

On kaže da će delegacija Univerziteta "Valahia" sutra boraviti u Šamcu, a posjetiće i Područnu privrednu komoru Banjaluka, gdje će biti potpisan sporazum o saradnji, a potom i Prnjavor, gdje će biti razgovarano o bratimljenu sa Targovištem i privrednoj saradnji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )