FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisao je danas sa predstavnicima Centra za socijalni rad, Policijske uprave i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" revidirani Protokol o saradnji i postupanju nadležnih subjekata na zaštiti i zbr

Mićić je rekao da je protokol znatno izmijenjen u odnosu na onaj od prije nekoliko godina. 

"Nastojimo da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo Romima, ali i ostaloj djeci koja pripadaju rizičnim socijalnim grupama", rekao je Mićić, napominjući da se projekat, prije svega, odnosi na djecu zatečenu u prosjačenju. 

On kaže da grad vodi računa o položaju Roma i, uz pomoć međunarodnih organizacija, kao što je njemački GIZ, pokušava da stvori povoljan ambijent kako bi sva djeca imali isti tretman u društvu. 

"Svjesni smo da u gradu ima još djece koja se bave prosječenjem, koje je ponekad i organizovano, pa smo potpisali ovaj protokol sa institucijama koje se profesionalno bave ovim problemom i nadamo se da ćemo se zajedničkim naporima uspješno izboriti", rekao je Mićić nakon potpisivanja Protokola. 

On je naglasio da je Bijeljina grad koji vodi računa o nacionalnim manjinama i koji želi da svi građani imaju jednake šanse. 

Izvršni direktor Udruženja za promociju i obrazovanje Roma "Otaharin" Dragan Joković kaže da ovaj dokument garantuje ozbiljnost svih potpisnica da se uhvate u koštac sa problemom prosjačenja. 

"Mnogo je djece na ulici, ne samo u Bijeljini, nego u cijelom regionu, koja prosjače jer su zloupotrijebljena i zapostavljena. Revidiranim protokolom su vrlo jasno definisana prava i obaveze svih potpisnika", rekao je Joković. 

On je uvjeren da su ovim dokumentom postavljeni dobri temelji za dalje djelovanje. 

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić rekao je da ovaj centar ima veliku obavezu u zbrinjavanju djece zatečene u prosjačenju, a da će danas potpisani protokol dati veće mogućnosti za ovu djecu, kao i njihove roditelje. 

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić kaže da su ovim protokolom jasno definisane smjernice djelovanja policijskih službenika - od primanja prijave o zloupotrebi djece za prosjačenje, do izlaska na lice mjesta, stupanja u prvi kontakt, obavljanja razgovora i uključivanja ostalih relevantnih subjekata definisanih protokolom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )