FOTO: InfoBijeljina

Srđan Mihajlović iz Bijeljine više od dvije decenije bavi se tartufarenjem. Traganje za ovom vrstom gljive, koja je delicija u gastronomskom svijetu, bio mu je u početku hobi, a onda prerastao i u unosan posao. Kilogram bijelih i crnih tartufa na tržištu košta od 300 do 4 000 evra.

Srđan, koji je predsjednik bijeljinskog Udruženja sakupljača gljiva, tartufa, šumskog i ljekovitog bilja i plodova "MAGNATUM", pojašnjava da ova vrsta gljive raste u simbiozi sa stablom domaćinom, a to su najčešće bukva, breza, lješnjak, hrast bor, topola i vrba.

Dodaje da iako naše  područje ima odgovarajuću floru, vrstu tla, ali i klimatska obilježja, ono još nije dovoljno istraženo.

- Tartufe sam tražio na ovim prostorima, ali i u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj. Nažalost, često se nalaze na nepristupačnim terenima, a problem nam predstavljaju i nedeminirane površine iz minulog rata. Morate imati dobrog i obučenog psa tragača, ali i dosta volje i strpljenja. Sav trud se na kraju ipak isplati – kaže Srđan za portal InfoBijeljina. 


Crni tartufi su zastupljeniji od bijelih, ali i jedni i drugi su nezostavan dio gastronomskog svijeta, te prisutni kao izuzetno cijenjen i skup delikates.

- Prosječna veličina tartufa iznosi između 2,5 i 11 cm. Uglavnom su pravilnog, okruglog oblika s glatkom površinom te poligonalnim bradavicama. Miris je intenzivan, aromatičan i voćan. Primjera radi francuski Perigord tartuf nazivaju crnim dijamantom, a za Tuber magnatum kažu da je vredniji od zlata. Potražnja je ogromna, a plasman uvijek obezbijeđen - priča Srđan. 


Tartufi se mogu proizvoditi i u vještačkim uslovima. Najveći proizvođači tartufa u svijetu su Kina, Italija, SAD, Španija, Holandija, Francuska, Poljska, Australija. Iako BiH ima odlične preduslove za tartufarenje, ovaj potencijal nije iskorišten, kaže Srđan Mihajlović za naš portal.



Izražava nadu da će to prepoznati i nadležni. Savjetuje zainteresovanima za traženje ove plemenite gljive da ne odustaju jer se nikad ne zna kada će se nekome posrećiti da nađe ovo bijelo i crno zlato. 

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 11 )