FOTO: null

Lijekovi su za Ranka Đajića postali svakodnevica. Kaže, kupi četiri-pet kutija antibiotika, mnogo je, ali sve mu to treba.

Do nekih teže dolazi, pa čak i uz recept. Valjda ih i drugi ništa manje ne kupuju, pa apoteke ne stižu da nabave, kaže Ranko.

“Evo sad sam došao četiri da kupim i nema, ništa ne daju ni na recept. Sve što je bitnije. Pogotovo što su kod nas lijekovi skuplji nego u Srbiji najmanje triput”,kaže Ranko.

Bez obzira na cijenu, antibiotike kupuju svi-od djece do odraslih. Zato ljekari u sedmici posvećenoj upotrebi antibiotika pokušavaju da skrenu pažnju koliko oni mogu biti štetni.

“Dosta je ljudi postalo imuno na veliki broj antibiotika, tako da izlaze nove genaracije antibiotika. Tako da u poslednje vrijeme toga je sve više i više. Pored toga što odraslima , sve više i djeca moraju da koriste antibiotike”, kaže Mirjana Kostić,magistar farmacije.

Na korak smo do generacije koja će biti imuna na antibiotike, poručuju stručnjaci. Po ugledu na region, vrijeme je da se i kod nas utvrde određene brojke.

“Nemamo egzaktne podatke da vidimo da li se kod nas propisuju nepotrebno antibiotici, a ako se propisuju u kojem je to procentu, još uvijek takve podatke nemamo.Zato je ministarstvo i pokrenulo da se to sagleda. Međutim,ono što imamo, Ministarstvo je dalo određene vodiče”, ističe Svjetlana Stojisavljević Šatara, šef katedre za kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta.

Koliko je upotreba antibiotika nekontrolisana, govore i podaci svjetske zdravstvene organizacije. Oni upozoravaju da bi čovječanstvo u naredne dvije decenije moglo da postane rezistentno na sve vrste antibiotika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )