FOTO: null

Nakon prvih analiza radnog teksta novog zakona o radu, u Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da je on apsolutno neprihvatljiv, zbog čega, kako ističu, ne može predstavljati kvalitetnu osnovu za izradu i usvajanje novog zakonskog rješenja!

Podsjetimo, Vlada RS usvojila je 23. novembra radnu verziju zakona o radu, koju su juče iz resornog ministarstva dostavili socijalnim partnerima radi konsultacija.

U pomenutoj uniji naglašavaju da je predlagač radnog teksta, pod izgovorom zaštite dostignutog nivoa radničkih prava, apsolutno zanemario osnovni razlog za donošenje novog zakona o radu.

- A to je prilagođavanje radnog zakonodavstva tržišnim uslovima poslovanja, s ciljem stvaranja osnove za uspostavljanje produktivnog i socijalno pravednog društva. Naš utisak je da je predlagač, pišući radni tekst iz vizure državnih službenika, više vodio računa o položaju i privilegijama administracije, nego o zaštiti prava radnika u privredi. Po našem viđenju, problem nastaje zbog nemogućnosti razdvajanja uloge Vlade RS kao najvećeg poslodavca i predlagača zakona, čime se bitno smanjuje kvalitet zakonskih rješenja - naglašava predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

On upozorava na to da koncept i principi za izradu radnog teksta, kao i da rješenja koja bi proizlazila iz njega ne mogu proizvesti pozitivne efekte.

- Međutim, mogu dovesti u pitanje održivost čak i postojećeg nivoa privredne aktivnosti - kaže Škrebić.

S druge strane, u Savezu sindikata RS (SSRS) su, nakon što su je dobili, ustvrdili da pomenuta verzija ide u korist poslodavaca, a ne radnika!

- Izradom radne verzije potvrdilo se ono na što neprekidno i argumentovano upozoravamo, a to je da Vlada RS ide na amnestiranje onih koji godinama krše prava radnika - saopštili su iz SSRS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )