FOTO: null

Iz Unije udruženja poslodavaca RS sindikalcima su danas poručili da će pristati da se najniža plata u RS poveća, ali za šest KM.

Posladavci ističu da nije realno da minimalac bude jednak polovini prosečne plate. Ideju Saveza sindikata, koji je tražio da najniža cena rada bude oko 417 maraka, ocenjuju kao previše ambicioznu, javlja ATV

Poručuju da će se u pregovorima sa socijalnim partnerima voditi ekonomskim pokazateljima – mesečnom iznosu potrošačke korpe, produktivnosti rada, BDP i rastu zaposlenosti.

- Međunarodne finansijske institucije ukazuju da je za zemlje u razvoju najoptimalniji nivo najniže plate u visini 45 posto prosečne plate. I smatramo da je to u ovom trenutku adekvatno u odnosu na ekonomsku snagu i ambijent u RS - rekao je Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS.

Ministar rada, Milenko Savanović, nije želeo da kaže kakav je predlog Vlade, ali je otkrio da će biti nekog povećanja.

Sindikalci poručuju da je ono što su čuli na razgovoru sa socijalnim partnerima nedostojno svakog radnika i da se takvim predlozima rugaju naciji. Sa tako mizernim primanjima, kažu, ne može ni hrana da se kupi.

- Svi parametri, Vladini parametri, statistika, kazuje da se najniža plata može utvrditi na iznosu od 50 odsto minimalno najniže plate, 50 odsto prosečne plate RS - rekla je predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Za najnižu platu u Srpskoj radi više od 33 hiljade ljudi. Polovina ih radi i za manje od 370 maraka. Oni koji rade za minimalac nisu smeli pred kamere. Kažu da su pod pristiscima poslodavaca da se plaše otkaza. Nastoje, poručuju, da i tu siću sačuvaju. U njihovo ime govorili su građani. Minimalac, kažu, mora da se poveća. Sindikalci sumnjaju da će sa Vladom i poslodavcima uspeti da se dogovore. Sledeće sedmice, trebalo bi da sednu za pregovarački sto i usaglase najnižu platu u Srpskoj. Ako ne budu uspešni, Vlada će to učiniti sama, i to do kraja godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )