FOTO: Screenshot / Youtube

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika upozorio je političare u Federaciji BiH da što prije iznađu rješenje za političku krizu i formiraju Vladu FBiH.

U suprotnom, Šmit je rekao da je opredjeljen u namjeri da se "ispoštuje volja naroda".
 
"Ovo je zadnji poziv da se urazume. Očekujem da će ovo ubzro rješiti", rekao je Šmit.
 
On je rekao da se FBiH nalazi u političkom zastoju i rascjepu političkih blokova te da se radi o borbi političkih stranaka za moć, a ne za borbu za opstanak naroda.
 
"Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto na osnvu Ustava FBIH i to je ono što se mora poštovati. Ali ova borba političkih stranaka koja je broba za moć i prevlast se mora i može rješiti. Maksimalistički zahtjevi etnonacionalističke taktike zastrašivanja neće pomoći da Federacija BiH krene naprijed", rekao je Šmit.
 
On je istakao da trenutni zastoj u FBiH ne može potrjati te da volja birača mora postati politička stvarnost i mora se ispoštovati većina, jer u suprotnom demokratija nema smisla.
 
"Federacija mora funkcionisati jer nam je jaka Federacija potrebna za funkcionisanje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak ovdje u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u ovom kritičnom trenutku u pitanje da bi se ova situacija mogla nastaviti. Ova zemlja sada ima šansu koja joj je pružena kroz kandidatski status i sada mora da iskoristi za dobrobit svojih građana tu mogućnost", rekao je Šmit.
 
Na vanrednu pres konferenciju Šmit je pozvao samo kamermane, tako da nije bilo mogućnosti da se postavljaju pitanja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )