FOTO: pixabay

Poslije prejedanja vašem organizmu je potrebna potpuna regeneracija.

Ova vrsta ishrane uključuje visok unos povrća, voća, plave ribe, maslinovo ulje i niski unos crvenog mesa.
 
Evo na kojim laganim namirnicama je neophodno da se zasniva vaša ishrana.
 
Bademi, orasi, kikiriki, pistaći i kesteni imaju visok procenat bjelančevina, minerala i vitamina B i zdravih masnoća...
 
Mahunarke
 
Obiluju bjelančevinama i vrednim nutrijentima, a posebno su značajne jer mogu biti zamjena za meso. Siromašne su masnoćama i bogate prehrambenim vlaknima, koja podržavaju dobru probavu. Sadrže gvožđe i cink, vrijedne minerale važne za funkciju imunološkog i reproduktivnog sistema.
 
Riblje meso
 
Sadrži visoke količine omega-3 masnih kiselina koje štite naše srce i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe, stručnjaci su dokazali kako te esencijalne masne kiseline imaju značajnu ulogu u razvoju moždane kore, poboljšavaju sposobnost pamćenja i razumevanja. Meso je lagano, pa je lako probavljivo.
 
Maslinovo ulje
 
Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, može pomoći u sprečavanju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih oblika tumora. Takođe, sadrži vitamine A, D, K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija, što dovodi do prijevremenog starenja.
 
Orašasti plodovi
 
Bademi, orasi, kikiriki, pistaći i kesteni imaju visok procenat belančevina, minerala i vitamina B i zdravih masnoća. Nezasićene masne kiseline (omega 3, 6, 9) štite kardiovaskularni sustav, ublažavaju upale i jačaju imunitet. Ovi plodovi poboljšavaju pamćenje, smanjuju razinu kolesterola te štite krvne žile.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )