FOTO: null

Tokom tri mjeseca ove godine nije bilo sjednica Narodne skupštine, i nije usvojen nijedan zakon. Pasivnost koja je zašla duboko i u četvrti, prekinuće posebna sjednica zakazana za 29. novembar, otkrivaju u Skupštini.

Pred poslanicima će se naći Budžet i zakoni koji s njim idu u paketu. Do kraja godine, bar po programu rada, poslanici bi trebalo da razmatraju čak 51 zakon. NDP-ovac Dragan Čavić, kaže da od toga nema ništa. Poručuje da je već postala tradicija da se najvažnija pitanja rješavaju u pet do dvanaest, a da se ostalo prebacuje u narednu godinu.

“Imali smo čitav niz i drugih zakona koji su mijenjani na vrat na nos, i najčešće u zadnjem kvartalu, da bi se ispunila neka kvota ili plan propušten tokom godine, a ti zakonski projekti su postojali i u planu rada NS i u planu rada Vlade. Ne isključujem da će se to desiti i ove godine”, rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS.

Ispunićemo dvije trećine onog što smo planirali – poručuju iz Narodne skupštine. To bi značilo da će, do kraja godine, biti razmatrano tridesetak zakona.

“Nijedan akt ne stoji u ladicama NS, i sve ono što su pojedini predlagači dostavili u Narodnu skupštinu, Narodna skupštine  je i razmatrala. Mi samo možemo govoriti o realnosti planiranja, ali, ni u kom slučaju, o zaostatku Narodne skupštine”, rekao je Marko Aćić, generalni sekretar NS RS.

Od 65 zakona, samo su u četiri slučaja predlagači  bili poslanici. I to svi iz redova opozicije. Sve ostalo predlagala je Vlada. Opozicionari poručuju da ne predlažu zakone jer se svaki pokušaj završi fijaskom, vladajući kažu da vjeruju Vladi. Vrh Narodne skupštine odgovara da je zakonodavstvo samo djelić poslaničkih obaveza.

“Narodni poslanici primaju delegacije, ljudima ispunjavaju razne formulare umjesto njih koji to ne znaju. Posredujemo prilikom korespodencije sa različitim institucijama, pišemo dopise u njihovo ime, primamo različite delegacije – od studenata do stranih delegacija”, rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS.

Da bi se pridržavali programa, do kraja godine poslanici će morati dobro da zagriju skupštinske klupe. Poslije posebne sjednice, slijedi redovna početkom decembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )