FOTO: null

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je juče počela bez srpskih poslanika i predstavnika u Savjetu ministara BiH prekinuta je na samom startu i odgođena za 7. mart.

Poslanici stranaka iz RS su bili u zgradi Parlamenta, ali nisu željeli da prisustvuju sjednici zbog najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će najvjerovatnije biti pokrenuta revizija spora pred Međunarodnim sudom u Hagu na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Dodatni problem je što Izetbegović odbija da o reviziji tužbe odlučuje Predsjedništvo BiH kao jedina nadležna institucija. Umjesto toga, Izetbegović će o pokretanju revizije odlučiti u saradnji sa bošnjačkim nevladinim organizacijama, zbog čega su srpski zvaničnici ocijenili da se radi o urušavanju ustavno-pravnog poretka BiH na štetu interesa RS i Srba. Zvaničnici i poslanici iz RS traže da Izetbegović vrati ovo pitanje u institucije i da zaustavi kršenje Ustava BiH. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić zatražio je prekjuče odgađanje sjednice, ali je to odbijeno preglasavanjem Srba.

Na sjednici se od 42 poslanika pojavilo njih 26 i predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović. Od 14 poslanika iz RS sjednici je prisustvovao samo Sadik Ahmetović iz SDA. Imajući u vidu da nije moguće donositi odluke, sjednica je odgođena.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da srpski poslanici ne blokiraju rad Parlamenta i da je riječ o legitimnoj inicijativi da sjednica bude odgođena zbog činjenice da Izetbegović svojim postupanjem napušta Ustav i institucije.

- On se bavi revizijom presude na vaninstitucionalan i neustavan način. Ovo nije bojkot i blokada. Neophodno je da bude prekinuto ignorisanje legitimnih stavova predstavnika konstitutivnih naroda. Pokretanje revizije može biti ustavno samo ako bude zakazana sjednica Predsjedništva i samo ono može da donese odluku o tome. Nije zabranjeno o reviziji pričati sa predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice, ali odluku može donijeti samo Predsjedništvo. Sve ostalo je van institucija i Ustava BiH - rekao je Košarac.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić takođe je istakao da srpski poslanici nisu posegli za bojkotom, već da se bore da sve bude vraćeno u ustavne okvire.

- Ne može niko, ni Bošnjaci, ni Izetbegović sebi uzeti pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahtjeva. Nema nikakvog bojkota. Ne tražimo ništa osim da se vratimo u okvire Ustava. Očekujem da će oni koji su mnogo odgovorniji za ovu situaciju, a prije svega Predsjedništvo, da je razriješe -  rekao je Bojić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto iz HDZ-a BiH rekla je da BiH u ovom trenutku najmanje treba održavanje sjednice bez legitimnih predstavnika jednog naroda.

- Moj prijedlog je bio da sjednica bude odložena i nadam se da će do novog termina biti stvorene pretpostavke i ambijent da normalno radimo. Ne treba ignorisati volju jednog naroda bez obzira na to o kom narodu se radi - rekla je Krišto.

Džaferović je konstatovao da poslanici iz RS nisu dali opravdane razloge za odsustvo i da je nedolazak na sjednice bez opravdanih razloga kršenje Dejtonskog sporazuma i ponašanje koje je u suprotnosti sa Ustavom i Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Pitanje revizije presude iz Haga je odvojeno pitanje od pitanja rada institucija BiH - kazao je Džaferović.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da se sve pretvorilo u potpunu kamuflažu.

- To se dešava jer postoji ozbiljna namjera da neko pokuša da iskoristi svoju poziciju i isfingira neku reviziju koja neće imati nikakvu formalnu snagu. Preostaje nam da ne učestvujemo u radu zajedničkih institucija dok najvažnija pitanja ne budu stavljena na dnevni red - poručio je Dodik.

Istakao je da se u vezi sa revizijom treba pouzdati u formalne odluke poput izvještaja koji bi Predsjedništvo BiH razmotrilo i time na to stavilo tačku.

- Treba da se kaže da nema više revizija i da u ime BiH niko to ne može da pokrene. To je kraj - naglasio je Dodik, dodavši da će stalno biti vraćanja revizije na dnevni red ako izostane odluka institucija o tom pitanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )