FOTO: srpskainfo.com

Poslanici u Predstavničkom domu BiH, koji nisu osvojili novi mandat, zatražili su ocjenu ustavnosti odluke o ukidanju privilegije „bijelog hljeba“.

Kako saznajemo, Momčilo Novaković, Zaim Backović, Borislav Bojić, Nikola Lovrinović, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić, Miroslav Milovanović, Jovan Vukovljak, Predrag Kožul, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović podnijeli su 15. oktobra apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traže ocijenu ustavnosti izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Podsjećamo da je taj zakon propisivao mogućnost primanja „bijelog hleba“ godinu dana nakon isteka mandata poslanicima i izabranim funkcionerima na nivou BiH.

Poslanik NDP Momčilo Novaković kaže da je i prilikom rasprave o izmjeni zakona tvrdio da to nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ne vidim šta je problem da se provjeri da li je ta odluka u skladu s Ustavom ili nije. Bio sam protiv i prilikom izmjena zakona, jer sam i tada upozoravao da je to neustavno, budući da u Ustavu piše da se tokom mandata prava izabranih zvaničnika ne mogu mijenjati – kaže Novaković.

Poslanik DNS Đorđo Krčmar kaže da je solidarno sa kolegama potpisao apelaciju, jer nije bio profesionalni poslanik i ne bi ga kačila privilegija „bijelog hljeba“ da je ona na snazi.

– Zakon o sukobu interesa, koji ne dotiče samo poslanike nego i njihove porodice, uslovljava da izbrani zvaničnici ne mogu narednih šest mjeseci raditi. Smatrali smo da će doći do izmjena ovog zakona, ali kako nije došlo podnijeta je apelacija – objašnjava Krčmar i navodi da su u jako nezgodnoj poziciji profesionalni poslanici koji nisu obnovili mandat.

Solidarnost

Poslanik BPS-a Zaim Backović ističe da će se, po isteku mandata u parlamentu BiH, vratiti na posao u svoju raniju firmu, zbog čega je takođe solidarno potpisao apelaciju koja je predata Ustavnom sudu BiH.

 

– To sam potpisao, jer nigdje nije navedeno kako će poslanici, koji ne mogu da rade u narednih šest mjeseci, biti zdravstveno osigurani. Na to sam ukazivao u Predstavničkom domu BiH i tražio da se mijenjaju i drugi zakoni, posebno Zakon o sukobu interesa – kaže Backović.

Dodaje da se sada mora obezbijediti minimun socijalnih prava za poslanike kojima ističe mandat, a koji zbog ovakvih zakona neće moći da se zaposle pola godine.

Podsjećamo da je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kako bi se ukinula privilegija „bijelog hljeba“, prije tri godine, uputio poslanik Mirsad Đonlagić (SBB) u Predstavničkom domu BiH. Ova izmjena je stupila na snagu u martu 2016. godine kada su izmjene zakona usvojene i u Domu naroda, čime je ukinuta privilegija da zvaničnici primaju platu godinu dana nakon mandata.

Uštede od 6,5 miliona KM

Prilikom podnošenja zahtjeva za ukidanje privilegija funkcionerima na nivou BiH u SBB su tvrdili da bi se na taj način svake četiri godine uštedjelo oko 6,5 miliona KM, kao i da bi se ostvarile uštede u svakoj pojedinačnoj godini.

Podsjećamo da je 2014. godine na osnovu „bijelog hleba“ isplaćeno 176.000 KM, a u 2013. godini 132.000 KM. Primanja poslanika u PS BiH kreću se u prosjeku od 5.000 do 6.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )