FOTO: null

Registracija automobila u Srpskoj koštaće od deset do stotinu maraka više. Poskupljenje je predviđeno uredbom Vlade RS, kojom se naknada za puteve uvećava za 40 odsto.

Iznos će zavisiti od zapremine motora. Vozač reno megana je pri registraciji, za puteve izdvajao 50, a sada će ga to koštati 70 maraka. Vlasnici luksuznih vozila umjesto 250, za naknadu će izdvajati 350 maraka. Prihodom od naknada raspolagaće “Putevi RS”. Iz Ministarstva saobraćaja poručuju da postoji jedan uslov – dio novca moraće da ulože u poboljšanje stanja na najkritičnijim putnim pravcima.

“Od 5-10 odsto od prikupljenih ovih sredstava se koristi isključivo za projekte bezbjednosti saobraćaja, jer jednostavno na neki način smo morali da obezbjedimo održivo finansiranje ovih projekata”, rekla je Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS.

Banjalučkim vozačima nije jasno novo poskupljenje. Toliki novac za održavanje puteva, a nigdje rezultata – njihov je najjači utisak.

“Putevi RS” imaju prihod od akciza na gorivo od 15 feninga po litru, i od registracije vozila. Iako su prošle godine trebali da dobiju 63 miliona, pripalo im je 20 miliona maraka manje. Direktor “Puteva”, Duško Gojić, nije htio pred kamere. U pismenom odgovoru poručuje da će im uredba Vlade dobro doći.

“Prihod od naknade za puteve koja se plaća pri registraciji motornih vozila u 2015.godini iznosio je 27 miliona maraka. Novom Uredbom, a prema procjenama Ministarstva saobraćaja i veza očekuje se povećanje za oko dva miliona maraka na godišnjem nivou”, saopšteno je iz Puteva RS.

Dok će vozači automobila plaćati više, prevoznici i motociklisti mogu da odahnu. Naknada za registraciju motocikala smanjena je za 40, a vozači teretnih vozila plaćaće 20 odsto manje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )