FOTO: null

Prosječna mjesečna neto plata isplaćena u maju u Republici Srpskoj iznosila je 841 KM, a prosječna bruto zarada je bila 1.351 KM.

Najviša mjesečna primanja dobili su zaposleni u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.241 KM, dok je najniža isplaćena radnicima u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, svega 521 KM. 

Po podacima entitetskog Zavoda za statistiku, u maju ove godine je u odnosu na isti mjesec lani prosječna neto plata u RS realno veća za 2,7 odsto, dok je u odnosu na april tekuće godine realno veća za jedan odsto. 

Do povećanja je došlo uglavnom zbog većeg broja plaćenih prekovremenih sati rada, ostvarenih u područjima djelatnosti vađenje ruda i kamena i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, a koja zapošljavaju značajan broj radnika. 

Statističari su izračunali i da su majske cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, u odnosu na april, u prosjeku više za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku manje za 1,6 odsto. 

Najveći rast cijena u maju zabilježen je u odjeljku stanovanje (1,6 odsto) usljed viših cijena u grupi električna energija i drugi energenti od 2,3 odsto. 

Od 1. maja 2016. godine u RS su na snazi nove tarife električne energije za potrošnju iz kategorije domaćinstva.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )