FOTO: null

Kupovna moć građana u februaru na najnižem nivou, svi trošili više nego što imaju. Oporavak od "minusa" do proljeća

Zimski praznici, novogodišnja euforija, troškovi oko slava, veće cijene hrane i upola skuplja tarifa za grijanje u odnosu na ljeto, "opustošili" su novčanike građanima Srpske.

Ovo je, tradicionalno, vrijeme godine kada svi pa i u RS jedva sastavljaju "kraj s krajem", a oni se nešto skromnijim primanjima, neracionalnu potrošnju tokom praznika nadoknađuju i po nekoliko mjeseci, tvrde u Uniji potrošača Republike Srpske.

Kada treba da obilježe važne datume, poput slava i Božića, naši ljudi se opredjeljuju na obilnu potrošnju, uprkos slaboj kupovnoj moći, samo da bi održali tradiciju.

U Uniji potrošača kažu da je za jednu prosječnu četvoročlanu porodicu, koja slavu proslavi skromnije i pozove petanestak zvanica potrebno oko 1.000 KM.

- Kod nas je mnogo i onih koji se i zaduže da bi "obraz" sačuvali. A onda, kada dođe februar, jedva sastavljaju kraj sa krajem, i ne uspeju ni sve račune da plate, a efekte nerealne potrošnje tokom novogodišnjih praznika i slava osjećaju do proljeća - navode u Uniji potrošača RS.

Takođe, u zimskom periodu, svakako, mimo praznika jedan od najvećih izdataka svakog domaćinstva predstavlja grijanje.

- To nije ništa novo, svi znamo da su tarife za struju i grijanje skuplje nego u ljetnjem periodu, a to najbolje osjete domaćinstva koja se griju na struju pa su im računi za oko 50 odsto veći. Od 1. aprila ponovo stupa jeftinija tarifa.

Koliko posle februara opadne kupovna moć najbolje osjete trogvci čiji se promet umanji za oko 30 odsto.

- Kako praznici jenjavaju, tako je i promet u trgovinama sve slabiji. To vlasnici hipermarketa ali i malih prodavnica mješovite robe najbolje balansiraju uvođenjem određenih akcija za pojedine kategorije stanovništa, pa tako, recimo, imamo, popust od deset odsto za penzionere četvrtkom, subotom za studente - kaže šef prodaje jednog od najprometnijih marketa u Banjaluci N. D.

Prosječna neto plata u RS u decembru 2016. bila je 835 KM i u odnosu na novembarsku manja je za četiri KM.

Sindikalna potrošačka korpa za decembar iznosi 1.868,06 KM i prosječna plata je pokriva sa 44,69 odsto. Ova korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

POVRĆE TRI PUTA SKUPLjE

Tokom zime i cijena svježeg povrća i voća u marketima širom Srpske je za oko dva do tri puta skuplja u odnosu na ljetnji period.

Tako je kilogram peršuna u zimskom periodu na Tržnici u Banjaluci cijelih 10 KM, brokule osam KM, blitve pet KM, šargarepe pet KM, karfiola četiri KM.

SKOČILA I CIJENA PELETA

Stovarišta ogreva gotovo su prazna, jer su stanovnici, bez obzira na poskupljenje skoro sve količine razgrabili. U fabrici "Pelet" Novi Grad, ističu da se zbog velike potražnje proizvode danonoćno. Kažu da su bili prinuđeni da povećaju cijenu peleta za više od 100 KM po toni, pa je sada cena u odnosu na prije deset dana sa 265 skočila na 390 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )