FOTO: null

Materijalni položaj radnika metalske industrije i rudarstva naglo je pogoršan nakon globalne krize izazvane sukobom u Ukrajini, koja je dovela do velikih poskupljenja životnih namirnica, ali i sirovina za proizvodnju, izjavio je danas predsjednik ovog sindikata Radenko Smiljanić.

Na današnjoj sjednici Republičkog odbora Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske u Srebrenici analizirano je stanje i položaj radnika u ovim djelatnostima i njihov standard nakon poskupljenja.

Smiljanić je za Srnu najavio da će Sindikat uskoro tražiti razgovore sa poslodavcima i Vladom Republike Srpske o povećanju plata jer su se radni iz ovih oblasti našli u nezavidnom položaju.

"Ovo je nagli udar na standard zaposlenih. Nekontrolisan rast cijena osnovnih životnih namirnica u posljednjih mjesec dana oslabio je platežnu moć radnika dovodeći mnoge u nezavidan položaj", smatra Smiljanić.

On ukazuje da poskupljenje sirovina izaziva poremećaje u privredi i da će biti neophodno tražiti nova rješenja.

Povjerenik Saveza sindikata Republike Srpske za Srebrenicu i Bratunac Milan Jovanović rekao je da je 250 radnika iz bratunačkih i srebreničkih firmi uključeno u Granski sindikat metalske industrije i rudarstva, u kojem su i zaposleni iz zvorničke "Alumine", te da su svi pogođeni naglim rastom cijena osnovnih potrepština, kao i cijena uopšte.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )