FOTO: planet.hr

Nakon Vaskršnjeg posta, koji je trajao skoro 50 dana, građani posebno treba da budu oprezni s konzumacijom masne hrane, prije svega svinjskog mesa i mesnih prerađevina.

Na ovo upozoravaju nutricionisti, koji objašnjavaju da se organizam tokom posta navikne na laganije obroke, zbog čega je poželjno u ishranu postepeno uvoditi meso i prerađevine.
 
Kako naglašavaju, posebno treba biti oprezan s konzumiranjem kuvanih jaja, koja se sporije vare, a u posebnom riziku su ljudi koji imaju zdravstvene probleme, kao što je kamen u žučnoj kesi.
 
Dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar-nutricionista, kaže da je preporuka sedmično konzumirati tri do pet jaja.
 
– Međutim, ako osoba ima povišene vrijednosti holesterola u krvi,  trebala bi da izbjegava više od tri žumanceta sedmično, dok su bjelanca dozvoljena. Osobe koje imaju aterosklerotične sužene krvne sudove, povišene vrijednosti holesterola, dijabetes, osobe koje su preživjele srčani ili moždani udar, rizične su i trebaju obratiti pažnju na unos, prije svega, žumanca – ističe za Srpskainfo dr Ljoljić Dolić.
 
Prema njenim riječima, najvažnije pravilo u zdravoj ishrani je raznovrsnost i umjerenost.
 
– Zato ću preporučiti da se obrati pažnja na količine i da se na meniju nađu supa i salata, kako bismo postigli balans. Treba obratiti pažnju i na dnevni unos vode, koji treba da bude 30 mililitara po kilogramu tjelesne težine i svakako dnevno šetati jedan sat – objašnjava sagovornica Srpskainfo.
 
Savjetuje da bi osobe koje ne poste trebalo bar jednom godišnje da očiste svoj organizam od teške i masne hrane, s ciljem čišćenja krvnih sudova, gastrointestinalnog trakta i detoksikacije tijela.
 
– Još su stari Kinezi preporučivali proljetno čišćenje tijela kada je dominantna aktivnost jetre, a u proljeće je poželjno raditi i detoksikaciju. Tokom posta se hranimo laganije, sa puno povrća i voća, hrane koja ne opterećuje gastrointestinalni trakt i stvara alkalnost u našem organizmu. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima koji pozitivno utiču na ljudsko zdravlje. Osobe koje ne poste su, dugoročno gledano, izložene riziku za kardiovaskularne događaje, dijabetes i druge bolesti koje nastaju usljed loše ishrane bogate prekobrojnim kalorijama, rafinisanim šećerima i masnim mesom – objašnjava dr Ljoljić Dolić. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )