FOTO: null

Prijedor - Nakon što je u jednom domaćinstvu u prijedorskom naselju Tukovi kod peradi potvrđeno prisustvo virusa ptičjeg gripa, juče je donesen plan mjera zaštite od ove bolesti za područje grada Prijedora, a još se ispituje da li se radi o virusu opasnom

Osim Tukova, kao područje zaraženo ptičjim gripom označena su i naselja Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka. Kao ugroženo označeno je urbano područje grada Prijedora.

Nakon hitnog sastanka koji je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković održao sa članovima komisije Centra za suzbijanje ptičjeg grupa i predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan", saopšteno je da je nadležna laboratorija u subotu potvrdila da se radi o visokopatogenoj influenci ptica podtip H5.

Ovim virusom zaraženo je oko 130 kokošiju, ukrasnih ptica, pataka, ćurki i gusaka.

Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Željko Sladojević kazao je da se čeka laboratorijski nalaz koji će pokazati o kojem N podtipu virusa je riječ.

- U Evropi je na mnogo mjesta dijagnostikovan H5N8 i nije bilo slučajeva prenošenja ovog podtipa virusa na ljude - istakao je Sladojević dodavši da je formiran krizni štab za područje cijele BiH, a potom i lokalni krizni štab u Prijedoru.

- Epidemiološki tim, koji je predvodila dr Sonja Nikolić, izašao je na lice mjesta i pod punom opremom uz saradnju sa nadležnim inspektorima i veterinarskom službom eutanazirao životinje na zaraženom imanju - rekao je Sladojević.

Dodaje da su se perad u ovom domaćinstvu najvjerovatnije zarazila usljed kontakta sa divljim pernatim životinjama, s obzirom na blizinu rijeke.

- Nema mjesta panici, ali ljudi treba da budu oprezni i da ne prilaze bolesnim pticama, ne pokušavaju im pomoći. Svaku sumnju na pojavu ptičjeg gripa treba prijaviti nadležnim veterinarima - istakao je Sladojević.

Prema riječima stručnjaka, za razliku od smrtonosnog virusa ptičjeg gripa H5N1 koji se pojavio 2006. godine, tip H5N8, iako se brzo širi, blaži je i ne može da se prenese na ljude, a za sada od njega obolijevaju samo ptice i pernate domaće životinje.

I direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ističe da se u svim zemljama okruženja i Evrope javljao N8 koji nije prelazio na ljude.

- Nadamo se da će taj virus biti potvrđen i kod nas. Ipak, ne možemo potvrditi ništa bez nalaza iz laboratorije. Zaraženo područje je u krugu tri kilometra, a ugroženo područje od deset kilometara - kazao je Kalaba.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović kazao je da su uzeti uzorci i da se sa velikom vjerovatnoćom može pretpostaviti da je riječ o H5N8 soju virusa koji nije prenosiv na ljude.

- Nema razloga za paniku - rekao je Macanović.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić kazao je da je ova bolest potvrđena u laboratoriji sarajevskog fakulteta.

- Uradili smo sve što je potrebno i dostavili nalaz. Znamo da je virus ptičjeg gripa prenosiv i na ljude i da se radi o bolesti koja je veoma opasna. Prije desetak godina imali smo prisustvo virusa - kazao je Fejzić.

Dodao je da za sada građani ne treba da budu zabrinuti, jer je bitno da je bolest otkrivena.

Planom mjera koji je donijela komisija Centra za suzbijanje ptičjeg gripa grada Prijedora određeni su zadaci svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičjeg gripa.

Svi vlasnici peradi obavezni su da preduzmu sve mjere naložene od nadležne veterinarske inspekcije i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi.

Preduzete mjere:

- proglašeno zaraženo i ugroženo područje

- uništavanje peradi u zaraženom dvorištu

- zabranjen pristup neovlašćenih lica žarištu

- zabranjeno kretanje i držanje peradi na otvorenom

- izrada popisa imanja

Farmer

Farmer iz Srpca Dušan Simić, koji uzgaja oko 25.000 pilića, ističe da ne strahuje od pojave ptičjeg gripa na svojoj farmi, jer smatra da je preduzeo sve mjere kako bi zaštitio proizvodnju.

- Na dvije zatvorene farme uzgajam piliće i do sada nije bilo problema. Nadam se da će nas i ptičji grip zaobići - rekao je Simić.

Simptomi ptičjeg gripa

kod ljudi

- temperatura iznad 38

- kašalj i grlobolja

- proliv i povraćanje

- bolovi u stomaku i prsima

- krvarenja iz nosa i desni

kod peradi

- nakostriješenost perja

- kašalj

- disanje na otvoren kljun

- krvarenja po sluznicama

- živčane smetnje

H5N1

prenosi se sa peradi na ljude, opasniji, može biti smrtonosan

H5N8

ne može da se prenese na ljude, brzo se širi, dosta je blaži

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )